ZURICH - Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, wil af van eventuele strafschoppen om de beslissing te forceren in de finale van de wereldtitelstrijd. Hij wil met ingang van het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 in het geval van gelijke eindstand bijvoorbeeld het duel laten overspelen.

Bij het wereldkampioenschap afgelopen zomer in Duitsland versloeg Italië in de eindstrijd Frankrijk door het beter nemen van de penalty's. "Een tragedie", noemde Blatter de ontknoping. In 1994 was Italië het slachtoffer van de strafschoppen, tegen Brazilë.

Kenners

Blatter wil dat de kenners zich over de problematiek buigen. Een replay is niet het enige alternatief. "Misschien is het een mogelijkheid op een gegeven moment beide elftallen met minder spelers te laten voetballen. Wie dan het eerst scoort (golden goal) is de winnaar."

"Voetbal is een teamsport", beweerde Blatter verder. "Het nemen van penalty's is een individuele aangelegenheid. Dat past niet bij onze sport." Bij duels voorafgaand aan de finale zijn aanpassingen onhaalbaar. Dat zou het tijdschema van het toernooi in de war schoppen.

Kaartje

Ook stond de Zwitser stil bij de hoge salarissen van voetballers. Vooral in Engeland. "Het gevolg is dat toeschouwers meer moeten betalen voor een kaartje. Dat noem ik onacceptabel." Hij voegde er aan toe dat de waarde van de televisierechten ook daalt als de stadions maar voor de helft zijn gevuld.