AMSTERDAM - De basisformatie van Ajax ondergaat donderdagavond tijdens de thuiswedstrijd in de eerste ronde van de UEFA-beker tegen IK Start een metamorfose. De Amsterdamse club verdedigt de ruime voorsprong (5-2) op de Noorse middenmoter met bijna allemaal spelers die tot dusver dit seizoen nauwelijks in actie kwamen.

De trouwste Ajax-supporters, donderdag ruim 25.000 in getal, zien aanvoerder Jaap Stam en topschutter Klaas-Jan Huntelaar nog wel vanaf het eerste fluitsignaal aan het werk. Wesley Sneijder, Mauro Rosales, Urbi Emanuselson, Gabri en Maarten Stekelenburg behoren niet tot de selectie.

Afgaande op de laatste training voor het duel met IK Start krijgen Urby Emanuelson, Wesley Sneijder, Ryan Babel, Roger, Gabri, John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Mauro Rosales rust.

Selectie

Trainer Henk ten Cate benadrukte een dag voor de return in de eerste ronde van de UEFA-beker dat hij niet de tweede keus opstelt. "Zo denk ik niet. We hebben een selectie van 24 spelers. Dat zijn voor mij allemaal basisspelers. We doen het niet met elf maar met 24 man. Mijn spelers moeten ook het gevoel houden dat ze een kans krijgen. Dat lukt niet als ze een heel seizoen op de bank zitten."

Barcelona

Naar goed voorbeeld van Frank Rijkaard bij Barcelona introduceert Ten Cate bij Ajax een roulatiesysteem. "Dat is niet iets wat ik bij Barcelona heb geleerd. Dat is overal normaal, behalve in Nederland. Veel clubs geven zogenoemde reservespelers niet het respect wat ze verdienen. Ik doe dat wel. Hopelijk word ik trendsetter."

Vermoedelijke opstelling:
Keeper:
Gentenaar
Verdediging:
Ogararu
Stam
Grygera
Vermaelen
Middenveld:
Maduro
Perez
Lindenbergh
Aanval:
De Mul
Huntelaar
Rosenberg