MADRID - Oranje is woensdag moeizaam aan de wereldtitelstrijd hockey in Madrid begonnen. De equipe van bondscoach Marc Lammers versloeg op Club de Campo India met 3-2. Maartje Paumen, Kim Lammers en Sylvia Karres scoorden voor Nederland.

Oranje startte voortvarend tegen India. Uit een strafcorner schoot Paumen in de derde minuut Oranje op een 1-0 voorsprong. Ondanks de snelle openingstreffer speelde Oranje slordig. Lammers verdubbelde voor rust de voorsprong.

Tempo

Na rust leek aanvankelijk een andere ploeg op het veld te staan, die veel zelfverzekerder te werk ging. Spits Karres schoot kort na het fluitsignaal meteen raak en daarna bleef Oranje met pressie en meer tempo hockeyen.

India

De opleving was van korte duur, want India stribbelde tegen en in de 49e minuut scoorde de vooraf niet erg sterk geachte Aziaten zelfs. Surinder tipte in bij de eerste strafcorner van haar team. Kort daarna lag er weer een bal achter keepster Lisanne de Roever. De arbitrage keurde het doelpunt af.

Paniek

Oranje raakte door het verzet licht in paniek. Opnieuw kreeg het spel onrustige en onzorgvuldige trekken. Tot nog meer onheil leidde dat in de 67e minuut, toen Surinder opnieuw raak schoot: 3-2. De formatie van Lammers slaagde er met de nodige moeite in de magere marge tot het eindsignaal vast te houden.

Lammers

"Ik heb geen ploeg met echte uitblinkers", analyseerde de bondscoach: "Dit team kan daarom niet een stapje minder zetten als de voorsprong comfortabel is. We moeten een hele wedstrijd keihard blijven werken en dat gebeurde niet. In elk geval zijn de drie punten binnen en weet ik zeker dat de ploeg op scherp staat voor de volgende wedstrijd tegen Engeland."

Karres

Karres gaf toe dat de ploeg gespannen was. "Dat komt ook omdat we erg naar het toernooi hebben toegeleefd." De 29-jarige Amsterdamse kon toch niet goed verklaren waarom Oranje zo inzakte in de tweede helft: "Het gebeurde onbewust. India was in de counter best goed en wij reageerden daar niet goed op. We verzuimden simpel te spelen en bleven toch proberen acties te maken. Daardoor maakten we te veel fouten."

Ze was niettemin blij met de eerste winst. "Nu moeten we goed kijken naar wat de volgende wedstrijd beter moet." Dat volgende duel is vrijdag om 14.00 uur tegen Engeland.