ZANDVOORT - Jos Verstappen rijdt komend weekeinde niet de A1GP-race op Zandvoort. De Limburgse autocoureur is deze week in een conflict verzeild geraakt met het management van het Nederlandse A1GP-team, waarna teambaas Jan Lammers besloot Jeroen Bleekemoolen in de auto te zetten.

De ruzie tussen beide kampen gaat om geld. Verstappen heeft vorig seizoen lange tijd op zijn salaris (1 miljoen dollar per jaar) moeten wachten en zijn manager Huub Rothengather wilde een soortgelijke situatie vermijden. Omdat zowel de A1GP-organisatie als het Nederlandse A1GP-team geen bankgarantie wilde afgeven, besloot Verstappen zich terug te trekken.

Centen

"We wilden geen herhaling van vorig seizoen", reageerde Verstappen op zijn website. "Rijden, de hele wereld over reizen en wachten op je salaris. Ik heb echt maandenlang op mijn centen moeten wachten, terwijl ik er alles voor doe om de A1GP te promoten. Ik was op de Masters in Zandvoort, gaf demonstraties in Assen en Rotterdam. Terwijl er nooit op tijd betaald werd. Gistermiddag zijn nog financiële zaken geregeld die met vorig seizoen te maken hadden."

Het A1-team Nederland ontkent niet dat Verstappen op zijn geld heeft moeten wachten: "Ja, het A1-team Nederland had een achterstand met betalingen", meldt het team in een communiqué. "En ja, alles is inmiddels wel betaald, bijna 1 miljoen dollar."

Bankgarantie

Rothengather eiste voor zijn pupil een bankgarantie, maar daar wilde zowel de A1GP-organisatie als het Nederlandse team niet op in gaan. Toen teambaas Lammers daarop vroeg aan Rothengather wat hij liever deed, weer een seizoen als vorig jaar of niet rijden, antwoordde de manager: "Niet rijden."

"Ik vind het echt verschrikkelijk jammer en ook waardeloos voor de fans van Jos", reageerde Lammers. "Maar we moeten eerlijk zijn. Dit is ook Jos. Als je een fan van Jos bent, moet je ook fan van Huub Rothengatter zijn. Vorig jaar hebben we veel plezier beleefd, maar ik heb ook enthousiasme en passie nodig. Het gaat nu alleen maar over geld."

A1GP

Ruim 70.000 autosportfans hebben een kaartje gekocht voor de A1GP-race op Zandvoort. Zij deden dat vooral om Jos Verstappen in actie te zien. De coureur zelf is daarom ook diep teleurgesteld over de gang van zaken, maar heeft het gevoel dat hij geen andere keus heeft.

"De A1GP verdient veel geld met de race op Zandvoort, maar ik krijg mijn salaris niet. Hoe zou jij je voelen als je maandenlang voor je baas werkt en je krijgt je loon niet op tijd uitbetaald? En dat maand na maand? Dan houdt het toch een keer op? Ik ben een man van 'afspraak is afspraak'. Maar zo heb ik er geen enkel vertrouwen meer in."