RIJSWIJK - Arsenal, Olympique Lyon en Manchester United hebben in de groepsfase van de Champions League hun tweede overwinning geboekt. De Londense finalist van vorig seizoen versloeg dinsdagavond aan de hand van Thierry Henry FC Porto met 2-0.

Lyon, dat het Europese seizoen opende met een zege op Real Madrid, was in Boekarest te sterk voor Steaua: 3-0. De Braziliaan Fred, de Portugees Tiago en Karim Benzema scoorden. Benfica hield ManUnited een uur lang in bedwang, was beter en gevaarlijker, maar boog uiteindelijk door een treffer van Louis Saha: 0-1.

Henry

Thierry Henry, wie anders, wees Arsenal de weg. De Franse international, die ondanks de warme belangstelling van FC Barcelona zijn Engelse club trouw bleef, opende de score zeven minuten voor rust. Koppend, niet echt zijn specialiteit.

Even daarvoor had Robin van Persie een enorme kans laten liggen. De Nederlandse international joeg de bal met rechts, ook al geen specialiteit, van dichtbij hoog over het doel van Helton.

Deze was in het begin van de tweede helft opnieuw kansloos op een schuiver van de Wit-Rus Aleksandr Hleb. William Gallas en Henry deden het voorbereidende werk in een vloeiende aanval.

HSV

Voor Hamburger SV is de knock-outfase van de Champions League al na twee wedstrijden ver weg. Na Arsenal was nu CSKA Moskou te sterk. De Russen wonnen voor eigen publiek met 1-0. De Braziliaan Dudu kopte hard raak.

Bij HSV stonden Nigel de Jong en Joris Mathijsen in de basisopstelling. De Duitsers eindigden met tien man. Scheidsrechter Jan Wegereef gaf Benjamin Lauth in de slotfase rood wegens een elleboogstoot.

Vennegoor of Hesselink

Celtic kan ook winnen zonder Jan Vennegoor of Hesselink. De ex-PSV'er keek tegen FC Kopenhagen met een enkelblessure toe. De Pool Maciej Zurawski verving de lange Tukker. Kevin Miller zette de Schotse kampioen op 1-0 door een strafschop te benutten.

brutaal

In dezelfde groep F zette Benfica Manchester United brutaal onder druk. Dat het heel lang 0-0 bleef, was in belangrijke mate te danken aan doelman Edwin van der Sar. Die onverzettelijkheid van de Engelse defensie, soms met enige geluk, betaalde zich na een uur dubbel en dwars uit. Louis Saha liet zich fêteren als matchwinner.

Evenwicht

In groep H evenwicht. Anderlecht pakte het eerst punt bij AEK Athene: 1-1. De Belgen kwamen halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong door de Argentijn Nicolas Frutos, de reactie kwam bijna per ommegaande van de Braziliaan Julio Cesar. Lille en AC Milan sloten af op 0-0. De eerste opvallende acties in het duel waren van Clarence Seedorf.