LONDEN - De Britse voetbalmakelaar Jonathan Barnett heeft van de Engelse voetbalbond een schorsing van negen maanden plus een boete gekregen van 100.000 pond sterling (150.000 euro) wegens wangedrag.

Barnett organiseerde in januari een gesprek tussen Ashley Cole van Arsenal met officials van Chelsea zonder enig medeweten van de club waar hij nog onder contract stond.

Toen dit in de loop van vorig seizoen uitlekte, ontstond er oorlogssfeer tussen de beide Londense topclubs. De voetbalbond FA vond het een zeer ernstig geval en sprak de zware sanctie uit.

Barnett heeft steeds ontkend enige overtreding te hebben gemaakt. Zijn licentie is voor anderhalf jaar ingetrokken, waarvan de helft voorwaardelijk.

Affaire

Eerder kreeg Chelsea in deze affaire een boete van 300.000 pond (450.000 euro) en drie winstpunten aftrek voorwaardelijk. De speler Cole en Chelsea's manager Jose Mourinho moesten 75.000 pond (112.500 euro) boete betalen voor hun deelname aan de gewraakte onderhandelingen.

Als gevolg van de onderhandelingen is Ashley Cole van Arsenal naar Chelsea gegaan. Als onderdeel van de transfer ging de Franse verdediger William Gallas van Chelsea naar Arsenal.