VARNA - De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag in Varna hun eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi voor de Grand Prix gewonnen. De vrouwen van bondscoach Avital Selinger vochten zich tegen Polen knap terug van een 2-0-achterstand in sets en versloegen de Poolse vrouwen met 3-2.

Oranje begon sterk in de Bulgaarse hoofdstad, maar in de slotfase van de eerste set liet de ploeg van Selinger twee setpunten liggen. Na deze tegenvaller nam Polen het initiatief over.

Wissels

Na het verlies van het tweede bedrijf keek Nederland in het derde ook weer snel tegen een achterstand aan. Maar bij 11-16 voor Polen kwam bij Oranje de ommekeer. Mede dankzij de wissels Alice Blom voor Debby Stam en Kim Staelens voor Riëtte Fledderus knokten de vrouwen zich terug en wisten ze de wedstrijd toch nog te verlengen

Knokken

. Ook in de vierde set lag het initiatief lange tijd bij de Poolsen maar het team van Selinger kon ook deze set winnend afsluiten. In het vijfde set sloeg Nederland zich bevrijdend naar de eerste zege. "Het team heeft hard moeten knokken", aldus assistent-coach Teun Buys. "Maar dankzij de breedte van het team hebben we goed kunnen wisselen."

Oranje strijdt in de Bulgaarse badplaats om een plek voor de Grand Prix 2007, de prestigieuze landencompetitie. Woensdag treffen de volleybalsters gastland Bulgarije en donderdag staat een ontmoeting met Azerbeidzjan op het programma.

De nummers één van de twee groepen zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de Grand Prix.