MILAAN - Het parkoers van de 86e Ronde van Italië is zaterdag in Milaan gepresenteerd. Het startschot wordt op 10 mei 2003 in Lecce gegeven. Drie weken later, op 1 juni, eindigt de etappekoers traditioneel in Milaan.

De renners zullen in totaal 3449 kilometer moeten afleggen. Er staan twee tijdritten en vijf aankomsten bergop op het programma.

In de zevende etappe is de finish in Terminillo, op 1675 meter hoogte. In de twaalfde rit eindigen de renners bovenop de steile Monte Zoncolan. Op enkele stukken van deze col is het stijgingspercentage 20.

In de veertiende etappe werd de finish gelegd bovenop de Alpe di Pampeago, 1757 meter boven de zeespiegel. Ook in de achttiende (Chianale) en negentiende rit (Cascata del Toce) finishen de coureurs bergop.

De Giro wordt afgesloten met een individuele tijdrit over 40 kilometer met finish in Milaan. Volgens de kenners bevat het parkoers van de 86e ronde van Italië voor elk wat wils. Sprinters, klimmers en avonturiers krijgen er hun kansen op een etappezege.

Voor de eindzege lijken de klimmers licht in het voordeel aangezien er vijf aankomsten bergop zijn. Dit jaar, toen Paolo Savoldelli won, lag de finish slechts driemaal bovenop een col. "Een mooi parkoers", spraken Mario Cipollini, Savoldelli en Danilo di Luca eengezind.