PARIJS - De Franse tennissers hebben in de finale van de Daviscup een voorsprong genomen. Fabrice Santoro en Nicolas Escudé behaalden zaterdag in sportpaleis Bercy een zwaar bevochten overwinning in het dubbelspel op het Russische koppel Marat Safin/Jevgeni Kafelnikov. De Fransen wonnen in vijf sets, na een achterstand van 1-2. Zondag staan de twee overige enkelspelen op het programma.

Bijna vier uur duurde de 'crimi' zaterdagmiddag voor 15.000 enthousiaste Franse fans. De vooruitzichten voor Rusland zijn na de nederlaag slecht. Sinds 1978 heeft geen team meer de Davis Cup gewonnen na een nederlaag in het dubbel. Zondag kan Sebastien Grosjean de titelprolongatie veiligstellen door het eerste enkelduel tegen Marat Safin te winnen. Als dat niet lukt, maken Paul-Henri Mathieu en Jevgeni Kafelnikov uit bij welk land de beker terechtkomt.

Santoro en Escudé hadden voor zaterdag nog geen daviscupduel samen gespeeld in het dubbel. Ze startten voortvarend met winst in de eerste set: 6-3. Vervolgens toonden Kafelnikov en Safin karakter. De Russen, die eerder in 1994 en 1995 de finale verloren, draaiden het duel om door set twee en drie naar zich toe te trekken.

De Franse combinatie vocht toen terug. Bij 5-4 in de vijfde en beslissende set verzilverden Santoro en Escudé direct het eerste matchpunt.