AMSTERDAM - Ruud van Nistelrooy heeft voor het eerst hard uitgehaald naar Van Basten. De afgewezen Oranje-international bekritiseert in een interview in Sportweek het selectiebeleid van de bondscoach. "Het jammere is dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen. Ik noem dat het 'ik mag je-gehalte'", aldus Van Nistelrooy.

Van Basten riep de aanwinst van Real Madrid na het WK niet meer op. "Hij wil bepaalde persoonlijkheden gewoon niet in zijn selectie hebben. Zég dat dan. Draai er niet omheen", verklaart Van Nistelrooy in het sportblad. "Hij vond dat ik alledrie de poulewedstrijden slecht had gespeeld op het WK. Nou, als hij me tegen Ivoorkust slecht vond, is het misschien ook wel beter om niet met elkaar te werken."

De afgelopen twee jaar was Van Nistelrooy de eerste keuze voorin bij het Nederlands elftal. Na de groepsfase van het WK moest de Brabander zijn plek afstaan aan Dirk Kuyt.

Motieven

De bondscoach ontkende ruim een maand geleden, in de aanloop naar de oefeninterland in tegen Ierland, nog krachtig dat persoonlijke motieven een rol zouden spelen in zijn selectiebeleid. "Ik selecteer puur op voetbalkwaliteiten. Van Nistelrooy heeft me niets misdaan. Dat ik hem definitief niet meer oproep, is te veel van het goede en te hard gesteld. Ik zeg nooit nooit. Maar de kans is heel klein."

Van der Sar

Aanvoerder Edwin van der Sar nam het vorige maand nog stevig op voor Van Nistelrooy, goed voor 54 interlands en 28 treffers. De recordinternational van Oranje sprak zijn verbazing uit over het feit dat zijn voormalige ploeggenoot bij ManUnited en ook Van Bommel niet meer door Van Basten waren opgeroepen. "Ik denk dat het twee heel goede voetballers zijn. Spelers die we nog goed kunnen gebruiken in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap", liet de 35-jarige doelman weten.

Van Basten deed niets met de kritische uitlatingen van Van der Sar. "We hebben naar hem geluisterd. Maar wij hebben de eindverantwoordelijkheid. Wij kiezen op basis van voetbal en blijven dat ook doen."

Van Basten wilde dinsdag ook niet reageren op de uitlatingen van Van Nistelrooij. Vrijdag maakt de bondscoach zijn selectie bekend voor de duels met Bulgarije en Albanië. Volgens een woordvoerder van de KNVB zal Van Basten dan op de zaak kunnen ingaan.