HOOGLAND - Het kort geding dat de KNSB had aangespannen tegen twaalf marathonschaatsers en dat dinsdag zou dienen in Utrecht is van de baan. Na urenlang constructief overleg is maandagavond laat een oplossing gevonden voor de problemen die zijn ontstaan rond de nieuwe Essent Cup Topcompetitie.

Vorige week keurde de Geschillencommissie van de schaatsbond de opzet van de nieuwe Topcompetitie af. De twaalf klagende rijders werden hiermee in het gelijk gesteld. De KNSB besloot vervolgens naar de rechter te stappen. Zo ver kwam het tot ieders opluchting niet. Vertegenwoordigers van de KNSB, de sectie Marathon, de Rijdersraad en Frank Verheijen namens de bezwaarmakers dokterden op het laatste moment een wedstrijdformule uit die in principe voor deze partijen aanvaardbaar is.

Het was de bedoeling de marathoncompetitie op 7 oktober te beginnen met achttien geselecteerde ploegen, nu komen ze waarschijnlijk alle 24 - TVM schreef zich maandag als laatste nog gauw in - op 29 september voor het eerst in actie. Elke week valt de ploeg met het laagste aantal punten af, totdat er nog twaalf overblijven voor de finale van de Essent Cup Topcompetitie. Die begint op 10 februari.

Als de deelnemende teams zich dinsdag in deze opzet blijken te kunnen vinden, wat volgens Verheijen het geval zal zijn, zal zo snel mogelijk met zendgemachtigde SBS 6 overleg worden gepleegd over aanpassing van het al ondertekende contract. De televisiezender zou met ingang van 7 oktober elke zaterdag een rechtstreekse uitzending van een uur verzorgen van de nieuwe marathontopcompetitie. Hierbij was het uitgangspunt om met achttien ploegen te beginnen. Elke twee weken zou één team degraderen.