STRAFFAN - Het Europese golfteam heeft zondag in het Ierse Straffan de Ryder Cup behouden in de tweejaarlijkse strijd tegen de Verenigde Staten.

De Engelsman Luke Donald bracht met een overwinning in 2 en 1 op de Amerikaan Chad Campbell het veertiende punt binnen. Dit was genoeg om de trofee voor de derde keer op rij te winnen. De eindstand was, net als twee jaar geleden in de VS, 18,5-9,5 voor Europa.

Voor de laatste dag met twaalf singles matchplay (man tegen man) stond Europa met 10-6 voor. Vier punten waren voldoende om de Ryder Cup te behouden. Het werden er aanzienlijk meer.

Van het Amerikaanse dozijn wisten alleen Tiger Woods (tegen de Zweed Karlsson), Stewart Cink (tegen de Spanjaard Garcia) en Scott Verplank (tegen de Ier Harrington) hun partij te winnen.

Verplank sloeg op de veertiende een hole-in-one, net als de Engelsman Paul Casey een dag eerder. De Ier Paul McGinley speelde gelijk tegen de Amerikaan JJ Henry.

Voor Europa was het de derde triomf op rij. Bovendien werd een nieuw record gevestigd door alle vijf sessies van de tweejaarlijkse ontmoeting tegen de Amerikanen te winnen.