ROTTERDAM - Feyenoord stelt dit seizoen nationaal nog niet veel voor, maar voorlopig mag de roodwitte brigade zich wel de beste ploeg van Rotterdam noemen. Na de zege op Sparta (4-1) moest ook Excelsior zondag in de Kuip drie punten aan de grote broer uit Zuid laten (1-0).

Het was echter weer niet best wat Feyenoord allemaal liet zien. Dat vond de eigen aanhang kennelijk ook. Na het eindsignaal klonk een striemend fluitconcert.

Coach Erwin Koeman klaagde donderdag na de moeizame bekerzege op en in Veendam (3-2) dat er nog te veel simpele dingen fout gaan in zijn ploeg. Zondag in de Kuip was het gebrek aan zelfvertrouwen en aan vaste patronen opnieuw zichtbaar bij de thuisclub. In een laag tempo improviseerde het team van Koeman erop los.

Aanval

Het toevalsvoetbal van Feyenoord leidde voor de rust tot weinig uitgespeelde kansen. Uit een fraaie aanval, met Nicky Hofs als aangever, opende Jonathan de Guzman in de negende minuut nog wel de score. De rommelige thuisclub verzuimde daarna het duel snel te beslissen. Vooral Pierre van Hooijdonk, die de geblesseerde nieuwkomer Angelos Charisteas (lies) opnieuw verving, mocht zich de magere voorsprong bij de rust aantrekken.

De voormalige held van het legioen tikte eerst in riante positie de bal knullig tegen de paal. Kort daarna kopte hij in het doelgebied van Excelsior de bal terug op een ploeggenoot die er veel slechter voorstond. Met die twee mislukte acties bewees Van Hooijdonk dat hij (nog) niet goed in zijn vel steekt bij Feyenoord.

Bahia

Ook verdediger André Bahia speelde aan de linkerkant een ongelukkige wedstrijd. In de achtste minuut verloor hij Sebastiaan Steur amateuristisch uit het oog. Doelman Henk Timmer voorkwam een achterstand voor Feyenoord. Daarna verslikte Bahia zich ook in de gevaarlijke Andy Slory, opnieuw zonder verregaande gevolgen.

De Braziliaan liep na een half uur een zware hoofdblessure op na een harde botsing met ploeggenoot Serginho Greene. Bahia was na het ongeval, dat in de buurt van de middenlijn plaatsvond, even buiten bewustzijn. Hij verliet het veld per brancard.

Onderzoek in het ziekenhuis nam de vrees voor een gebroken kaak en/of jukbeen weg. Wel constateerden medici bij Bahia een hersenschudding en een zware kneuzing van het jukbeen. De Zuid-Amerikaan ondergaat maandag nog een CT-scan voor een exacte diagnose. Green kon, nadat in de catacomben zijn wond in het gezicht was gehecht, de wedstrijd hervatten.

Knokken

Na de pauze bleef Van Hooijdonk op bewonderenswaardige manier knokken voor zijn eerste doelpunt dit seizoen. Bij twee nieuwe kansen kenden Big Pete weinig geluk. Door het uitblijven van de tweede treffer bleef Excelsior in zichzelf en in de gelijkmaker geloven. Slory (voorlangs), Steur (lat) en Van Dieren (naast) waren er dichtbij. De gammele defensie van Feyenoord kwam evenwel met de schrik vrij.

Ook dankzij sterk ingrijpen van Greene liep de thuisploeg in de slotfase evenmin averij op. Daarmee voldeed Feyenoord na de bekerzege op Veendam aan de tweede opdracht van Koeman, die ook donderdag tegen Lokomotiv Sofia en zondag thuis tegen NAC goede resultaten eist van zijn ploeg. Misschien kan zijn team na dat succesvolle vierluik dan eindelijk dit seizoen echt gaan voetballen.