UTRECHT - FC Utrecht heeft zondag op eigen veld met 1-0 gewonnen van SC Heerenveen. Het was de tweede competitiezege van dit seizoen. Heerenveen had op voorsprong kunnen komen uit een strafschop, maar Danijel Pranjic miste het buitenkansje. In blessuretijd scoorde Gregoor van Dijk wel vanaf elf meter. Groningen speelde thuis gelijk tegen RKC.

Heerenveen, dat na vier duels op negen punten stond, is nog niet stabiel genoeg. In de competitie presteert de Friese subtopper wisselvallig, in de UEFA-Cup is de tweede ronde binnen bereik, maar in de beker is Heerenveen door de thuisnederlaag tegen Roda JC al uitgeschakeld.

In Galgenwaard presenteerde de club zich met jubilarius Paul Bosvelt (vijfhonderdste wedstrijd betaald voetbal) in de basis behoorlijk mat. De veel geroemde topschutter Alves leek niet mee te doen aan de wedstrijd. Heerenveen kwam veel te weinig in de buurt van het doel van Vorm. Als er één ploeg aanspraak mocht maken op de winst, was dat Utrecht.

Strafschop

In dat opzicht was het terecht dat tien minuten na rust een makkelijk gegeven strafschop voor Heerenveen niet leidde tot een voorsprong. Doelman Michel Vorm keerde de inzet van Danijel Pranjic. Utrecht kwam vaker dichtbij een doelpunt. Maar met name uitblinker Fortuné (buitenkant paal) en Van der Gun (lat) ontbeerden zowel geluk als scherpte.

Utrecht, dat deze week ten koste van AGOVV wel verder kwam in de KNVB-beker, verdiende de tweede competitiezege van dit seizoen. Die kwam ver in blessuretijd onverwachts nog tot stand. Fortuné werd bij de laatste doelpoging neergehaald, waarna arbiter Bossen een penalty toekende. Aanvoerder Van Dijk liet deze kans niet onbenut, 1-0.

Heerenveen zal donderdag na de 0-3 in Lissabon Vitoria Setubal ongetwijfeld uit de UEFA-beker stoten, maar de ploeg van trainer Gertjan Verbeek maakt vooralsnog te weinig indruk. De tweede nederlaag in vier dagen zal de Friezen voldoende te denken geven.

Boeiende wedstrijd

FC Groningen - RKC Waalwijk (1-1) was zondagmiddag geen geweldige, maar wel een boeiende wedstrijd. In het duel tussen de noordelingen en de Brabanders was Groningen voor rust duidelijke de betere ploeg en RKC daarna. Nevland tekende namens de thuisclub voor de openingstreffer en invaller Janssen trok kort na rust de stand gelijk.

De voortekenen spraken in het voordeel van de Brabanders. In de zestien voorgaande ontmoetingen won RKC zeven keer. Vier wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De thuisploeg begon zondag furieus en dicteerde het spel. Met enorme passie en overgave werd direct de aanval gekozen. Maar de afronding liet even te wensen voor bij het spitsenduo Nevland en Suarez.

Na tien minuten vonden de beide sterspelers elkaar beter. Balgoochelaar Suarez dolde de verdedigers van RKC en vond Nevland, die de 1-0 binnenknikte.

Overeind

RKC bleef in de eerste helft redelijk overeind en durfde zelf ook wel eens iets te doen en noopte Groningen daardoor tot maximale concentratie. Met het oog op het Europese bekerduel tegen Partizan Belgrado (donderdag) gunde coach Jans enkele van zijn steunpilaren geen langere rust meer.

Om het zelfvertrouwen op te vijzelen stond de Noor Nevland (buikspierblessure) weer in de basis en werd ook Kruiswijk (net hersteld van een enkelblessure) opgesteld. Verder zaten Matthijs, Van de Laak en Salmon nog steeds in de ziekenboeg.

Die handicaps wogen niet op tegen het verzwakte elftal van trainer Adrie Koster. Maar liefst vijf basisspelers, onder wie aanvoerder Van Diemen, waren door blessures absent. Koster moest derhalve beroep doen op de beloftespelers Koenders en Mulder, waarvan laatstgenoemde zijn handen vol had aan Suarez. Na de rust speelde de thuisploeg enigszins met de handrem erop.

Slim

Dat kon omdat het fantasieloze RKC steeds achter de slim spelende tegenstander aanliep. Behalve een kans van Mulder, die werd verijdeld door doelman Van Dijk, stelde het weerwerk van RKC weinig voor. Kort nadat uitblinker Nevland voor Cornelisse werd gewisseld, viel Groningen ver terug. Een flitsende aanval op rechts van RKC-aanvaller Ikedia belandde op het hoofd van Janssen, die bij de eerste paal 1-1 binnenkopte.

Na de gelijkmaker raakten de Groningers in een vacuüm. Dat kwam vooral door geknoei op het middenveld. In de resterende minuten was het duel derhalve onaantrekkelijk, maar wel spannend. Reuser was nog dichtbij de 1-2, maar zijn inzet werd tweemaal gestopt door Roorda.

In blessuretijd had invaller Remacle de Groningers nog in rouw kunnen dompelen. Hij stond oog in oog met doelman Roorda, maar schoot de bal over de lat.