AMSTERDAM - Na tegenvallende optredens tegen IK Start, Roda JC en het tweede team van RKC wilde Ajax zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen NEC duidelijk maken waarom het dit seizoen landskampioen wordt. De Amsterdammers slaagden niet in die bedoeling en mochten uiteindelijk alleen een beetje tevreden zijn met de einduitslag: 2-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax dankte de zege aan twee fraaie acties van Kenneth Perez. De Deense invaller liet doelman Gabor Babos in de vijftigste minuut kansloos. Hij bepaalde in de 82e minuut ook de eindstand: 2-0. Voor de openingstreffer speelde Ajax nonchalant en creëerde het na een redelijke openingsfase te weinig kansen.

Gematigd tevreden blikte Ajax-trainer Henk ten Cate terug op de zege van zijn team. "We hebben maar één kans weggegeven. Dat is positief. We hadden het wel eerder moeten afmaken." Kenneth heeft het heel goed gedaan", stelde Ten Cate. "Maar ik vond Emanuelson de beste speler van het veld."

Huntelaar

Ajax moest het tegen een pover NEC vooral hebben van afstandschoten. De ploeg bracht topschutter Klaas-Jan Huntelaar nauwelijks in stelling. De spits kreeg weinig hulp van de flankspelers Ryan Babel en Mauro Rosales.

"Huntelaar kreeg weinig ballen vanaf de flanken", stelde Ten Cate. "Maar hij was zelf ook niet erg goed bezig. Uiteindelijk mogen we tevreden met deze zege zijn."

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten constateerde vanaf de tribune dat Huntelaar op dit moment zelf ook niet in zijn beste vorm steekt. De spits moest een kwartier voor tijd plaatsmaken voor Markus Rosenberg.

Ajax begon de wedstrijd zonder centrale verdediger Thomas Vermaelen. Trainer Henk ten Cate gaf de voorkeur aan Zdenek Grygera. De oefenmeester wisselde Roger in de rust. De Spanjaard speelde wederom erg wisselvallig.

Hij wisselde briljante acties af met knullig balverlies. Vervanger Perez voorkwam uiteindelijk dat Ajax een week na de nederlaag bij Roda JC wederom puntenverlies leed.

Been

Trainer Mario Been van NEC constateerde dat voor zijn club het seizoen pas echt gaat beginnen. "We hebben één punt gehaald uit duels met FC Groningen, AZ, PSV, Heerenveen en Ajax. Dat is niet veel."

"Maar die clubs haalden vorig seizoen wel allemaal Europees voetbal. Vrijdag tegen Heracles moeten we gewoon winnen."