KERKRADE - AZ heeft Roda JC zondag de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. In Kerkrade wonnen de Alkmaarders met 2-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Beide doelpunten vielen in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. De aanvaller Shota Arveladze en Moussa Dembele scoorden. AZ blijft dankzij de zege koploper in de eredivisie met dertien punten uit vijf wedstrijden. Roda JC heeft tien punten.

AZ kwam met de overwinning goed weg. Een nieuw gelijkspel, na de 2-2 tegen FC Twente, was lange tijd niet onverdiend. AZ haalde in Kerkrade voetballend gezien opnieuw geen hoog niveau, het elftal van trainer Louis van Gaal blijft zoekende. Het is met het oog op de return in de UEFA-beker tegen Kayserispor donderdag geen prettige constatering voor AZ.

Van Gaal

Zelden coachte AZ-trainer Louis van Gaal zijn elftal zo fanatiek als tegen Roda JC. Regelmatig reageerde hij furieus op één van zijn spelers. "Ik vond dat het nodig was vandaag", aldus Van Gaal na afloop.

"Anders had ik het niet gedaan. We zaten vandaag bij momenten niet goed in de wedstrijd, er ging veel fout."

Drie spitsen

Van Gaal hoopte dat zijn elftal de goede lijn van donderdag, toen AZ in de beker met 10-0 won van Bennekom, kon doortrekken. In dat duel speelde AZ voor het eerst dit seizoen met drie spitsen: Julian Jenner, Moussa Dembele en Maarten Martens.

Ook maakte de van RKC overgekomen verdediger Ryan Donk zijn debuut. Hoewel AZ met het nieuwe systeem succes boekte, koos Van Gaal er tegen een sterke tegenstander als Roda JC voor terug te vallen op de gebruikelijke speelwijze van 4-4-2.

David Mendes da Silva kreeg in het centrum van de verdediging de voorkeur boven Donk. Mendes verving Gijs Luirink. Hij brak in het duel met FC Twente zijn jukbeen en is circa zes weken uitgeschakeld. Verder keerden de internationals Kew Jaliens en Martijn Meerdink, ten opzichte van het duel met de Enschedeërs, terug in het basisteam na kleine blessures.

Roda JC verbaasde dit seizoen tot dusverre niet alleen met de bekerzege op Heerenveen (0-2). De Kerkradenaren begonnen met tien punten uit de eerste vier duels, met daarbij een overwinning op Ajax, ook uitstekend aan de competitie. Trainer Huub Stevens maakte van de op papier niet bijzonder goede selectie van Roda JC een sterk collectief.

Stevens

Stevens noemde de eerste nederlaag van de Kerkradenaren dit seizoen zuur. "Het is jammer dat zo'n wedstrijd door een gelukstreffer van Arveladze werd beslist. We hadden vandaag niet de frisheid van vorige week tegen Ajax. Het is jammer, maar we gaan door op de ingeslagen weg."

Roda bood in de eerste helft prima partij. Wel hadden de Alkmaarders een licht veldoverwicht en kregen ze enkele kansen. Net als tegen FC Twente voetbalde AZ wel weer moeizaam, tot onvrede van Van Gaal die zich regelmatig aan de zijlijn meldde.

De trainer was blijkbaar zo ontstemd over het spel van zijn ploeg dat hij tijdens de rust direct zijn drie wissels toepaste. Barry Opdam, Martijn Meerdink en Danny Koevermans keerden de tweede helft niet terug. Donk, Jenner en Dembele vervingen het drietal.

Risico

Van Gaal nam met zijn ingreep een groot risico. Ook tegen FC Twente maakte hij vroegtijdig gebruik van zijn drie wissels. In de slotfase brak AZ dat op toen Luirink geblesseerd naar de kant moest. Het laatste kwartier speelden de Noord-Hollanders daardoor met een speler minder.

Nu gebeurde dat niet. Na een moeizame start in de tweede helft nam AZ in de laatste twintig minuten toch afstand. Eerst scoorde Arveladze, waarna Dembele de voorsprong even later verdubbelde.