LEIDEN - Robin Haase heeft het Nederlandse tennisteam behoed voor een complete afgang in de wereldgroep van de Daviscup. De 19-jarige Hagenaar won zondag het laatste enkelspel in de promotie-/degradatiewedstrijd tegen Tsjechië. Hij zegevierde met 6-4 6-4 over Jan Hernych, de invaller voor Jiri Novak.

Omdat de strijd over promotie (Tsjechië) en degradatie (Nederland) na het dubbelspel van zaterdag al was beslist, gingen de laatste enkelspelen over best-of-3 sets. Eerder verloor Raemon Sluiter van Tomas Berdych (3-6 6-7). De eindstand van Nederland - Tsjechië werd 1-4.

Spanje

Spanje, Duitsland en Zwitserland hebben zich gehandhaafd in de wereldgroep. Spanje haalde zondag via Rafael Nadal het beslissende derde punt binnen tegen Italië.

Duitsland had in invaller Alexander Waske de belangrijke man voor het derde punt tegen Thailand en 's werelds beste tennisser Roger Federer zorgde er tegen de Serviër Novak Djokovic voor dat Zwitserland op het hoogste niveau actief kan blijven.

Finale

Rusland heeft de finale van het toernooi bereikt. In Moskou zorgde Dimitri Toersoenov tegen de Verenigde Staten voor het beslissende punt, 3-1. Zijn partij tegen Andy Roddick was ongekend spannend, 6-3 6-4 5-7 3-6 17-15.

Eerder al verzekerde Argentinië zich van een plaats in de eindstrijd. De finale wordt begin december in Rusland gehouden.