BERLIJN - Haile Gebrselassie heeft zondag de marathon van Berlijn gewonnen. De Ethiopiër liep de ruim 42 kilometer in 2.05.56. Dat was de beste tijd van dit seizoen en een persoonlijk record.

In de Duitse hoofdstad bleef Gebrselassie maar iets meer dan een minuut verwijderd van het wereldrecord (2.04.55), dat op naam staat van Paul Tergat. De Keniaan liep die tijd ook in Berlijn, in 2003.

Tot aan de grens van 39 kilometer lag Gebrselassie op schema voor een unieke prestatie. De 33-jarige atleet moest het echter stellen zonder enige steun. Hij was bezig aan een imponerende solo.

Amsterdam

Gebrselassie, tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter, won vorig jaar in Amsterdam ook al een marathon. Zijn beste prestatie tot nu toe op de afstand verbeterde hij in Berlijn met 24 seconden. De 2.05,56 was bovendien de zevende tijd ooit.

Voor de hardlooplegende uit Ethiopië was dat alles echter niet meer dan een schrale troost. "Ik kwam hier voor het wereldrecord.

Daar ben ik ook dicht bij geweest. Helaas gingen de laatste vijf kilometers me te veel pijn doen. Een versnelling was niet meer mogelijk. Waarschijnlijk is de net iets te harde wind me opgebroken."

Seconden

Gebrselassie wilde halverwege de wedstrijd op 1.02.30 uitkomen. Daarvoor kwam hij echter 18 seconden te kort. Toch was de 1.02.48 op de helft 13 seconden sneller dan de tussentijd twee jaar geleden van Tergat.

Na 25 kilometer kon slechts de Keniaan James Kwambai nog het tempo van Gebrselassie volgen. De voorsprong op Tergats tijd was in die fase 23 seconden.

Vijf kilometer verder gaf Kwambai op en stond Gebrselassie er alleen voor. Hoewel hij nog tot 28 seconden 'virtueel' uiliep op Tergat, werd de tegenwind hem toch te veel.

Snel

"Ik weet zeker dat dit de plek is om het wereldrecord te verbeteren", zei Gebrselassie. "Berlijn heeft een zeer snel parkoers. Alleen moet je er niet alleen voor staan. Met enige assistentie was het me vandaag gelukt."

De Ethiopiër miste de bonus (50.000 euro) voor een wereldrecord, maar kreeg wel een bonus voor een tijd onder de 2.06 (30.000) en voor de eerste plaats (50.000). Gete Wami zorgde voor een Ethiopische dubbelslag door bij de vrouwen te winnen. Haar tijd (2.21.34) betekende een nationaal record.