MOTEGI - In de strijd om de wereldtitel in de MotoGP-klasse is Valentino Rossi op zijn Yamaha zondag bij de Grote Prijs van Japan dichter bij klassementsaanvoerder Nicky Hayden gekomen. De Italiaan finishte als tweede, achter zijn winnende landgenoot Loris Capirossi op een Ducati. Hayden leverde in door pas als vijfde binnen te komen.

Met zijn tweede plek verkleinde Rossi het verschil met Hayden tot twaalf punten. Er zijn nog twee races te gaan. Als derde kwam nog een Italiaan binnen, Marco Melandri. Capirossi, startend van pole, had de wedstrijd het vorig seizoen ook al gewonnen.

De zege van dit weekeinde vond hij mooier. "Ik heb er veel meer strijd voor moeten leveren. In de laatste ronden kwam Rossi steeds dichter bij. Achteraf gezien was het een verbazingwekkende wedstrijd. Ik moest blijven 'pushen' om hem voor te blijven. Het is geweldig dat het me is gelukt."

Nakano

Ook Rossi was tevreden, hoewel hij zelfs meer had kunnen inlopen als de Japanner Shinya Nakano niet in de laatste ronde was uitgevallen. Hierdoor schoof Hayden een plaatsje op. "Dit is niet bepaald mijn favoriete circuit", zei Rossi. "Dat het toch zo goed is gegaan is een enorme meevaller. Nu geloof ik weer helemaal in mijn kansen op de wereldtitel."

Hiroshi Aoyama uit Japan won op zijn KTM in de klasse van de 250 cc. Jorge Lorenzo verstevigde zijn voorsprong in de algehele rangschikking door als derde te finishen. De voornaamste concurrent van de Spanjaard, de Italiaan Andrea Dovizioso, kwam pas als vierde binnen.

De Fin Mika Kallio was de beste in de 125 cc. In de laatste ronde wees hij de Spanjaard Alvaro Bautista terug naar de tweede positie. Bautista is, sinds vorige week, al wereldkampioen.

Litjens

Joey Litjens werd op zijn Honda 29e. De jeugdige Nederlander werd nog gehinderd door een rugblessure, nadat hij vorige week in de GP van Australië was aangereden. De teamleiding twijfelde zelfs of Litjens wel moest starten, maar het 16-jarige talent zette zich op karakter over de tegenslag heen.

"Ik ben niet ontevreden met mijn prestatie", zei hij naderhand. "Gelukkig is de volgende GP pas over drie weken. Dan ben ik fysiek weer in orde."