ENSCHEDE - FC Twente heeft zich door een zege zaterdagavond tegen staartploeg Sparta (2-0) gemeld in de subtop. De ploeg van trainer Rutten begon met een nederlaag tegen Heracles slecht aan de competitie, maar herstelde zich daarna knap.

Met winst tegen kampioen PSV (1-0) en een verdienstelijk gelijkspel vorige week bij AZ (2-2) kan Rutten tevreden zijn over de prestaties van zijn ploeg. Tegen Sparta kwam de opmars geen moment in gevaar.

Rutten gaf tegen Sparta dezelfde spelers het vertrouwen die tegen AZ dicht bij een stunt waren. Dus speelde Engelaar weer kort achter spits N'Kufo. De middenvelder speelde sterk en was nauwelijks van de bal te krijgen. Ook de Australische middenvelder Wilkshire deed het prima.

Trainer Vloet greep wel in na de zeperd vorige week thuis tegen FC Groningen (0-1). Oost en de bijna vergeten Nigeriaan Kaita mochten het tegen FC Twente in de basis proberen ten koste van de nieuwkomers Van Dijk en Medunjanin. Doelman Terol (FC Utrecht) maakte door een blessure van Ponk zijn competitiedebuut voor de Rotterdammers.

Vloet moest ook wel wat doen na de slechte competitiestart, met slechts een punt tegen FC Utrecht (2-2). Van alle nieuwelingen valt alleen verdediger De Roover (Eindhoven) mee. Ook de van Ajax overgekomen spits Anastasiou kent een moeizaam begin bij Sparta. De Griek scoorde tot nu toe alleen tegen Feyenoord, uit een strafschop.

Een opnieuw zielloos Sparta kreeg in Enschede al na negentien minuten de eerste domper te verwerken. Van Bueren, vervanger van de geblesseerde Polak, schoot de bal in eigen doel. FC Twente domineerde, combineerde bij vlagen prima, maar miste de scherpte om Sparta al voor rust op 2-0 te zetten.

Dat gebeurde wel snel in de tweede helft. Terol haalde in het strafschopgebied Touma neer. N'Kufo benutte de penalty. Daarna verzuimde FC Twente de aanhang op meer treffers te trakteren. Al waren Touma (paal) en N'Kufo (lat) er dichtbij.