ENNIS - De Nederlandse darters hebben opnieuw het toernooi om de Europacup gewonnen. Het Oranje-viertal Jelle Klaasen, Co Stompé, Vincent van der Voort en Niels de Ruiter won zaterdag in de Ierse plaats Ennis in de finale met groot machtsvertoon van Schotland: 9-2.

De Schotten, aangevoerd door Gary Anderson, kwamen er niet aan te pas. Klaasen en captain Van der Voort, als koppel samen ook al goed voor het brons, stonden geen enkele leg af. Stompé en De Ruiter verloren er ieder slechts één. Mede door dit resultaat eindigde Nederland ook als eerste in het overallklassement.

De Ruiter

De Ruiter kon niet met twee gouden medailles naar huis. In de eindstrijd van het enkelspel verloor de 23-jarige Nieuwegeiner met 3-4 van Mark Webster, een snel rijzende ster uit Wales. De Ruiter kwam nog wel met 3-2 voor maar werd in de zesde leg gebroken. Zijn opponent maakte vervolgens de partij uit met een finish van 146.

Webster volgde daarmee Raymond van Barneveld op, die in 2004 in Tampere zegevierde. Bij de vrouwen vielen Francis Hoenselaar en Karin Krappen tegen.

Als paar werd brons hun deel door een nederlaag in de halve eindstrijd tegen het Schotse duo Anne Kirk/Louise Hepburn. In de single had Hoenselaar pech haar grote rivale Trina Gulliver al in de kwartfinale te treffen. De Engelse won deze voortijdige finale met 4-3. De echte finale zaterdag tegen haar landgenote Clare Bywaters was gemakkelijker: 4-2.