LEIDEN - Het Nederlandse tennisteam is zaterdag gedegradeerd uit de wereldgroep van de Davis Cup. In de promotie-/degradatiewedstrijd verloor Oranje zaterdag in de Groenoordhallen te Leiden ook het dubbelspel van Tsjechië. Peter Wessels en Rogier Wassen gingen met 6-7 (4) 5-7 7-6 (2) 6-7 (4) ten onder tegen Martin Damm en Tomas Berdych.

Vrijdag waren de eerste twee enkelspelen al verloren voor Raemon Sluiter en Robin Haase. Tsjechië handhaafde zich in de wereldgroep.

Oranje speelde vanaf 1991 zonder onderbreking op het hoogste niveau in het landenteamtennis. De promotie was in Mexico voor elkaar gebracht door Mark Koevermans, Paul Haarhuis, Richard Krajicek en Jan Siemerink.

Wassen

In een eerste reactie zei Roger Wassen dat zijn dubbel met Peter Wessels minimaal een vijfde set had verdiend. "De eerste set was aftasten, maar daarna begon het goed te draaien." Peter Wessels ging verder: "Het ging zo goed dat wij het dubbelspel naar ons toe hadden kunnen trekken."

Captain Tjerk Bogtstra was reëel over de degradatie van Nederland uit de wereldgroep. "De degradatie is terecht", zei hij, "als je zoals wij spelers uit de top-50 van de wereldranglijst ontbeert, wordt handhaven een struggle. Nu is het niet meer gelukt. Tsjechië verdient het om in de wereldgroep te tennissen."