SALZBURG - De internationale wielrenunie UCI wil in de toekomst het aantal wedstrijddagen in de ProTour inkrimpen. "We streven op alle manieren naar een sport waarin geen excuus is voor doping", zei UCI-voorzitter Pat McQuaid zaterdag in Salzburg bij de WK wielrennen.

Hij vertelde ook hoe de drie grote rondes, vertegenwoordigd door Tourorganisator ASO, hadden gereageerd op de plannen. "Ze gingen meteen in de tegenaanval. Wij houden ons aan ons format, zeiden ze. Alsof we al besloten hadden dat de Tour korter moet."

Ruzie

McQuaid en zijn UCI ruzieën met de grote rondes, die niet langer willen participeren in de ProTour, een serie topwedstrijden waarin alleen de beste ploegen uitkomen. Hij wil nu het internationaal sporttribunaal TAS een uitspraak laten doen over de wens van ASO en geloofsgenoten om op een aparte kalender te staan met hun wedstrijden.

De ProTour-kalender van 2007 blijft identiek aan die van 2006, waarbij dus hangende het conflict de grote rondes gewoon deel uitmaken van de cyclus. De ProTour-raad wil vanaf 2009 het aantal wedstrijddagen inkrimpen door het aantal wedstrijden te verkleinen en sommige rittenkoersen korter te maken.

Wel wil de UCI de ProTour geografisch uitbreiden door nieuwe races toe te laten. Gedacht wordt aan Groot-Brittannië, Scandinavië en de Verenigde Staten.

Plannen

Andere plannen zijn een eigen productiebedrijf en een internetkanaal waarop alle UCI-wedstrijden te volgen zijn. ProTour-manager Alain Rumpf liet verder weten dat een aantal Pro Continental Teams, zeg maar de ploegen uit de eerste divisie, aan bepaalde eisen zullen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een wildcard voor ProTour-races.

"We doen al het mogelijke om doping te bestrijden", herhaalde McQuaid nog maar eens. Aanvallen van Dick Pound, de voorzitter van het wereldantidopingbureau voor wie het UCI-beleid inzake doping onder de maat is, noemde de wielerbaas ongepast.

"Pound heeft zijn mes in de wielersport gezet, terwijl hij weet dat er geen bond is die zo actief is in de dopingbestrijding als de UCI. Pound wil onze sport vermoorden. Ik heb begrepen dat hij volgend jaar opstapt. Dat is goed nieuws, hoe eerder hij weg is, hoe beter."