RALEIGH - De van doping verdachte wielrenner Floyd Landis wil zijn onschuld aantonen in een openbare hoorzitting. De Amerikaan heeft het antidopingbureau USADA speciaal verzocht publiek toe te staan in de rechtszaal.

Tourwinnaar Landis is betrapt op het gebruik van het spierversterkende hormoon testosteron tijdens de 17e etappe van de Ronde van Frankijk in juli.

Tuchtzaak

Het USADA heeft Landis inmiddels laten weten dat het de dopingaanklacht niet intrekt. Het betekent dat de wielrenner nu officieel in staat van beschuldiging is gesteld en dat hij een tuchtzaak tegemoet kan zien. Normaal gesproken krijgt Landis twee jaar schorsing en raakt hij de eindzege in de Tour kwijt.

Waarheid

Landis blijft stug volhouden dat hij geen doping heeft gebruikt. "Hij weet zeker dat op de hoorzitting de waarheid aan het licht komt en hij wil niets liever dan zijn naam zuiveren in een openbaar forum", aldus Landis' advocaat Howard Jacobs.

Landis is ervan overtuigd dat er fouten zijn gemaakt bij zijn dopingcontrole. Hij beweert dat in het Franse lab een urinestaal is gecontroleerd die niet de zijne is.