SALZBURG - Het internationaal sporttribunaal TAS mag gaan uitmaken of de grote wielerronden in hun recht staan als ze zich willen terugtrekken uit de ProTour. Dat heeft de ProTour-raad, onderdeel van de internationale wielrenunie UCI, vrijdag rond het WK wielrennen in Salzburg bekendgemaakt.

Het slepende conflict tussen ASO, de organisator van onder anderen de Ronde van Frankrijk, en de UCI speelt sinds de introductie van de ProTour. De Franse organisator van koersen als de Tour en Parijs-Roubaix weigert zich te voegen naar de regels van de ProTour, een twee jaar geleden bedachte reeks van topwedstrijden voor de beste wielerploegen.

De bazen van Giro en Vuelta sloten zich bij de Tourdirectie aan en verzochten de UCI onlangs opnieuw een aparte kalender voor hun wedstrijden te vormen. Om de status-quo te doorbreken stelt de UCI nu voor het TAS een uitspraak in de zaak te laten doen.

DNA

De ProTour-raad CUPT, waarin vertegenwoordigers van ploegen, organisatoren en renners zitting hebben, besloot verder een studie te doen naar de mogelijkheden renners verplicht DNA te laten afstaan. Daarmee wil de CUPT komen tot een fysiologisch rapport van elke in de ProTour actieve renner. Het zou een nieuwe maatregel betekenen in de strijd tegen doping.