LEIDEN - Vooraf moest er al een wonder gebeuren wilde het Nederlandse tennisteam zich handhaven in de wereldgroep van de Daviscup. Na de eerste dag van de promotie-/degradatiewedstrijd in Leiden tegen Tsjechië was de positie van Oranje zo goed als uitzichtloos.

De eerste twee enkelspelen gingen verloren. Raemon Sluiter verloor in vier sets (2-6 6-7 6-4 6-7) de eerste partij tegen Jiri Novak. Daarna was debutant Robin Haase, ondanks enkele sterke games, kansloos tegen Tomas Berdych: 2-6 4-6 en 4-6 in anderhalf uur.

"Voor mijn tennisontwikkeling was dit belangrijk", zei Haase na afloop. "Ik heb erg veel geleerd van de wedstrijd tegen de beste speler die ik ook tegenover mij had. Hij sloeg harder dan de Argentijn Coria en de Spanjaard Ferrero."

Tsjechië kan zaterdag in het dubbelspel de wedstrijd voortijdig beslissen en de plaats in de wereldgroep voor 2007 zeker stellen. Nederland verdwijnt dan voor het eerst sinds 1991 van het hoogste niveau in het landenteamtennis.

Volgens de Nederlandse captain Tjerk Bogstra wordt handhaving in de wereldgroep nu een moeilijke zaak. "De kansen zijn niet zo groot meer. We hadden elke dag een punt willen winnen, dan was het gelukt. Maar het is nog niet voorbij. In de sport ben je nooit kansloos zolang er nog mogelijkheden zijn."