RIJSWIJK - In de eredivisie bepalen de traditionele topclubs vooralsnog niet de top van de ranglijst. Vooral Feyenoord beleeft een desastreuze seizoenstart. Dat leidt er toe dat AZ en Roda JC zondagmiddag in Kerkrade spelen om de eerste plaats op de ranglijst. Beide clubs hebben tien punten en de winnaar is hoogstwaarschijnlijk koploper na het weekeinde. Naast AZ en Roda staat ook FC Groningen er voorlopig goed voor.

Het team van Ron Jans heeft ook tien punten en neemt het zondag thuis op tegen RKC Waalwijk, dat in de eerste vier wedstrijden pas vier punten bijeen sprokkelde. Bovendien hadden de Brabanders donderdagavond een moeilijke avond in het bekertoernooi. Pas in de verlenging won het elftal van Adri Koster met 3-2 van FC Dordrecht.

Feyenoord

Ook Feyenoord plaatste zich uiterst moeizaam voor de derde ronde van het bekertoernooi. De Rotterdammers waren maar nipt beter dan eerstedivisieclub Veendam. Ali Boussaboun maakte in de laatste minuut van de officiële speeltijd het beslissende doelpunt: 3-2. De ploeg van Erwin Koeman moet in de derby tegen Excelsior, dat een zeer goede seizoenstart kent, laten zien in elk geval nog bij de subtop van Nederland te horen.

Ajax

Ook Ajax en PSV moeten hun midweekse bekerwedstrijden een beter vervolg geven. Ajax won met 5-2 van Jong RKC, maar maakte een allesbehalve solide indruk. PSV deed het in Werkendam tegen Kozakken Boys nog slechter. Met Patrick Kluivert in de basis won het elftal van Ronald Koeman met 2-0. Pas diep in de tweede helft viel in het Brabantse dorp het eerste doelpunt.

PSV

PSV speelt zaterdag in het Zuiderpark tegen ADO Den Haag. De Hagenaars wachten nog steeds op hun eerste punt. De eerste vier wedstrijden verloor de equipe van Frans Adelaar. Ajax krijgt NEC op bezoek, dat het net iets minder slecht deed dan ADO. De Nijmegenaren staan zeventiende, met een punt.

De andere duels van dit weekeinde zijn NAC Breda - Willem II, FC Twente - Sparta, Vitesse - Heracles Almelo en FC Utrecht - SC Heerenveen. Heracles en SC Heerenveen hebben een slechte week achter de rug. Beide ploegen overleefden de tweede ronde van het bekertoernooi niet.