MONTEVIDEO - Uruguay heeft zich als 32e en laatste land geplaatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal van in Japan en Zuid-Korea, waarvoor 1 december in Pusan de loting is. De Zuid-Amerikanen wonnen zondag in Montevideo voor 68.000 toeschouwers de return tegen Australië met 3-0.

Na een kwartier was het 1-0 door een doelpunt van Dario Silva. Richard Morales besliste het duel ver in de tweede helft met twee treffers. Australië had in Melbourne met 1-0 gezegevierd. De gevreesde incidenten, de Australische selectie was bij aankomst op het vliegveld weinig hartelijk onthaald, bleven uit. Bekijk video

Wereldtitel

Uruguay, dat in 1930 en 1950 de wereldtitel veroverde, domineerde de wedstrijd in het uitverkochte Centenario-stadion van de hoofdstad. Bondscoach Victor Pua stuurde een aanvallend ingesteld elftal het veld in en betreurde dat besluit niet.

Emerton

De 'socceroos', onder wie Feyenoorder

Countergevaar

Australië kon er slechts enig gevaar in de counter tegenover stellen. Erg verontrustend was dat allemaal niet voor doelman Fabian Carini. Zijn collega Mark Schwarzer, die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Zeljko Kalac van Roda JC

Na een uur ging Australië, gestuurd door Paul Okon, echt aanvallen en kregen de Leeds-spitsen Harry Kewell en Mark Viduka goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Ze misten echter. De domper was dan ook des te groter toen Morales op aangeven van uitblinker Alvaro Recoba twintig minuten voor tijd raak kopte: 2-0.

Met de moed der wanhoop gingen de Australiërs nog wel op zoek naar de belangrijke tegentreffer maar de nodige overtuiging onbrak. Het doelpunt viel aan de andere kant, na een uitbraak. Opnieuw gaf Recoba de pass en scoorde Morales.