HEERENVEEN - Roda JC is in de eredivisie koploper en bevestigde die status donderdagavond in het het toernooi om de KNVB-beker. De Limburgers wonnen in Friesland met 2-0 van Heerenveen en bereikten daarmee de derde ronde. De ploegen waren in Heerenveen lange tijd aan elkaar gewaagd.

Pas in de tweede helft kon de ploeg van trainer Huub Stevens het verschil maken. In de 69e minuut maakte Adil Ramzi, die ook in de competitie al twee keer trefzeker was, de 1-0. In de blessuretijd bracht Jamaique Vandamme de eindstand op 2-0.

AZ

Ook AZ bekert verder. De Alkmaarse club vernederde in de tweede ronde de amateurs van Bennekom op indrukwekkende wijze. De ploeg van Louis van Gaal won met liefst 10-0. Na 45 minuten stond het elftal al op 6-0. De Duitse middenvelder Simon Cziommer maakte drie doelpunten en was daarmee de meest trefzekere speler in de Noord-Hollandse ploeg. De andere goals kwamen op naam van Dembélé (2), Martens (2), Mendes da Silva, Schaars en De Zeeuw.

RKC

RKC Waalwijk versloeg op eigen veld eerstedivisieclub FC Dordrecht, maar had daar wel de nodige moeite mee. Pas in de slotfase maakte Pius Ikedia het beslissende doelpunt: 3-2. Reuser en Janssen maakten de andere Waalwijkse treffers. Dagher en Auasser verzorgden de Dordrechtse productie.

Excelsior had een lastige avond in Schijndel. De ploeg van Ton Lokhoff, die het in de nationale competitie goed doet, had de grootste moeite met de amateurs uit het Brabantse dorp. Pas in de verlenging maakte Andwelé Slory het enige doelpunt van de avond.

In totaal bereikten zes amateurclubs de derde ronde van het toernooi. Genemuiden, ASWH, Rijnsburgse Boys, Achilles '29, Be Quick '28 en Meersen verlengden deze week hun verblijf in de strijd om de nationale beker. De enige eredivisieclubs die deze week werden uitgeschakeld zijn Heracles en Heerenveen. Heracles verloor eerder deze week van Eindhoven. AZ is met twee ploegen actief in de derde ronde. Naast het eerste elftal plaatste ook Jong AZ zich. Dat elftal versloeg ONS Sneek.