LEIDEN - In de promotie-degradatiewedstrijd Daviscup tussen Nederland - Tsjechië in de Groenoordhallen te Leiden speelt Raemon Sluiter vrijdag het eerste enkelspel tegen Jiri Novak. De partij begint om 12.00 uur. Het tweede enkelspel gaat tussen Robin Haase en de Tsjechische nummer 1 Tomas Berdych. De 19-jarige Haase maakt zijn debuut in de Daviscup.

Voor het dubbelspel koos de Nederlandse captain Tjerk Bogtstra dubbelspelspecialist Rogier Wassen naast Peter Wessels. Zij spelen tegen Tomas Berdych en Martin Damm. Het dubbelspel start zaterdag om 13.00 uur.

De resterende enkelspelen zijn zondag Sluiter tegen Berdych en Haase tegen Novak. Voor zaterdag en zondag zijn nog wijzigingen mogelijk. Uit de selectie van vijf Nederlandse spelers viel Igor Sijsling af.

Haase

"Mooi", zei Robin Haase in een reactie op zijn verkiezing voor het enkelspel. "Een bewijs dat het goed gaat met mijn tennis en dat men vertrouwen in mij heeft. De mensen geloven in mij."

De Hagenaar moet het in de tweede partij opnemen tegen Tomas Berdych, de Tsjechische kopman die dertiende staat op de wereldranglijst. Haase: "Ik kan vrijuit spelen. Als hij supergoed speelt, zal ik niet veel kans hebben, maar als ik goed serveer, kan er misschien van alles gebeuren."

Sluiter

Raemon Sluiter, de eerste man van Oranje, vond het uitstekend dat hij de openingspartij speelt. "Hopelijk kan ik iets creëren in mijn wedstrijd tegen Novak, zeker gezien het publiek. Daar kan Robin Haase dat meenemen op de baan." Sluiter speelde twee keer eerder tegen de Tsjech Jiri Novak. Eenmaal verlies in Auckland en eenmaal winst in de Oekraïne. "Novak tennist rechttoe rechtaan, een solide, slimme speler."