WERKENDAM - Gregory Thijm heeft een idool. Al als klein kind reisde de huidige verdediger van Kozakken Boys naar de Amsterdamse Meer om een glimp van Patrick Kluivert op te vangen. Met dank aan de nieuwe opzet van de KNVB-beker stond hij woensdagavond plots oog in oog met zijn favoriete spits. PSV boekte een beschamende zege (0-2), maar Thijm belette zijn voetbalheld het scoren.

Kluivert kon tegen de nummer twaalf van de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal nog niet camoufleren dat hij het laatste jaar weinig voetbalde. De handelingssnelheid van de spits lag nog veel te laag. Aan de bal kan het allemaal ook nog veel beter.

Het gebrek aan vorm heeft zo zijn oorzaken. Kluivert kreeg zondag tegen Feyenoord voor het eerst sinds zeven maanden enkele speelminuten. Daarvoor speelde hij in april slechts tien minuten mee met Valencia.

Verdediger Thijm van Kozakken Boys keek in de beginfase nog opgelucht toe hoe Kluivert in kansrijke positie met het linkerbeen naast schoot. Hij stond toe dat de nieuwe spits van PSV fraai met een omhaal probeerde te scoren.

Vernederd

Thijm kreeg al snel door dat de kans klein was dat hij zwaar door zijn idool zou worden vernederd. Hij stelde zichzelf een nieuw doel. De verdediger wenste na afloop van het duel niet alleen het shirt van Kluivert. Thijm wilde zijn directe tegenstander ook het scoren beletten. Hij was namelijk zaterdag tijdens de verloren uitwedstrijd bij Rijnsburgse Boys (4-1) al voldoende vernederd.

Thijm was niet de enige speler van Kozakken Boys die in een stunt ging geloven. De 4500 toeschouwers op het volgepakte sportpark De Waaier keken verbaasd toe hoe pover de landskampioen tegen de zaterdagamateurs acteerde. "Koeman, neem je rotzooi mee", zongen de supporters al tijdens de rust.

De hoofdcoach van PSV kon tegen Kozakken Boys geen beroep op de geblesseerde Phillip Cocu, Ibrahim Afellay, Jefferson Farfan, Jason Culina doen. Michael Lamey was evenals Michael Ball geschorst. Alex en doelman Gomes kregen rust.

Afwezigen

Ondanks de lange lijst afwezigen formeerde Koeman toch een middenveld met Mendez, Timmy Simons en Ismail Aissati. Kluivert kreeg voorin steun van de Braziliaan Diego Tardelli en Aroune Kone. Beschamend was dat PSV nauwelijks tot een uitgespeelde aanval kwam. Zo kon het gebeuren dat Koeman een half uur voor tijd Alex moest laten warm lopen. De Braziliaan mocht pas weer gaan zitten toen Koné in de 74e minuut vanaf afstand raakschoot (0-1).

Toen scheidsrechter Liesveld vervolgens floot voor een strafschop keek Thijm angstig toe hoe Kluivert richting de stip wandelde. Simons schaarde zich echter achter de bal en verdubbelde in de 82e minuut de score 0-2. En Thijm? Die constateerde acht minuten later dat de bekerdroom van Kozakken Boys voorbij was. Zijn directe tegenstander had echter niet gescoord. Als fraaie bonus kreeg hij ook nog het gewenste shirt van zijn idool.