SALZBURG - Ze is geen familie van de zevenvoudig Tourwinnaar. Kristin Armstrong heeft een naam die klinkt als een klok in de wielersport en bewondert Lance met wie ze een triatlonachtergrond deelt. De 33-jarige Amerikaanse werd woensdag wereldkampioene tijdrijden in Salzburg.

Op het lastige parkoers, met een paar pittige klimmetjes in het eerste deel, troefde ze titelverdedigster Karin Thürig af. De Zwitserse moest 25 seconden toegeven. De Amerikaanse Christine Thorburn werd 29 seconden achter Armstrong derde.

Nederlands kampioene Loes Gunnewijk werd 21e, op 2.25 van de winnares. Dat verschil was aanzienlijk groter dan twee weken geleden in de Euregio Tour. Een aantal specialisten ontbrak toen en Gunnewijk eindigde in de openingstijdrit van de nieuwe rittenkoers tweede achter Armstrong, een positie die ze ook in het eindklassement bekleedde. "Toch ben ik tevreden", zei de 25-jarige Zwolse wielrenster. "Ik heb voor mijn gevoel een goede tijdrit gereden. Dit biedt perspectief voor de toekomst."

Holland Ladies Tour

Armstrong kwam vier weken geleden naar Europa om zich voor te bereiden op het WK. Ze reed eerst de Holland Ladies Tour om vooral snelheid op te doen, in de Euregio Tour waren het vooral de heuvels waarop de 33-jarige Amerikaanse de spieren geselde. "Daarna heb ik een week gerust in Duitsland. Vanaf zondag was ik hier en heb ik dagelijks op het parkoers getraind. Ik wist dat het eerste deel van de race de sleutel zou zijn tot succes. Daar moest ik mijn winst pakken op Thürig."

Toch was de voorsprong van Armstrong na 10 kilometer nog maar zeven seconden op de Zwitserse, die door een niet-werkend oortje amper wist hoe ze ervoor stond. "Ik heb me gewoon helemaal leeg gereden. Het was niet genoeg", vertelde Thürig, die zich na de WK weer richt op de Iron Man van Hawaï. Ze is eveneens een topper in duatlon en triatlon. Uit die laatste sport is Armstrong afkomstig.

"Net als Lance", merkte ze woensdag op. "We zijn geen familie, maar hebben wel overeenkomsten. Ik kan me enorm focussen op een race. Dat kon Lance ook."

Beloften

Dominique Cornu is woensdag wereldkampioen tijdrijden geworden bij de beloften. De 20-jarige Belgische wielrenner legde de 39,5 kilometer af in 49.28. De Russische titelverdediger Michail Ignatjev eindigde als tweede op 0.37. Jerome Coppel uit Frankrijk werd derde. Jos van Emden en Lars Boom, de twee Nederlandse deelnemers, stelden teleur. Zij eindigden respectievelijk als 22e en 26e.