AMSTERDAM - Trainers van Engelse voetbalclubs ontvangen van spelersmakelaars geld als zij bepaalde spelers uit hun stal onderbrengen bij de club. Het BBC-programma Panorama: football's dirty secrets trachtte dinsdagavond bewijs daarvoor te leveren. Sam Allardyce, manager van Bolton Wanderers, werd genoemd als een van de corrupte voetbaltrainers.

Spelersmakelaars vertelden ten overstaan van undercoverjournalisten dat verschillende managers/trainers in de Premier League geld verdienen aan de aankopen van hun club. Ook werd gesteld dat scouts geld aannemen of gepaaid worden met cadeau's. Allardyce werd het meest genoemd, met name door de deals die hij sloot via zijn zoon en spelersmakelaar Graig. Maar de programmamakers kregen nog achttien namen van (ex-)managers met dubieuze praktijken. Deze namen werden niet genoemd in het programma.

Daarnaast werd duidelijk dat clubs ook spelers proberen aan te trekken, zonder dat de werkgever van de voetballer daar weet van heeft. Dat is tegen de regels van de Engelse voetbalbond. In de documentaire was te zien hoe Chelsea een bod deed op talent Nathan Porritt, terwijl zijn club Middlesbrough niet bij de gesprekken betrokken was.

De programmamakers kwamen in contact met spelersmakelaars, managers en scouts door te beweren dat ze met behulp van een rijke geldschieter een nieuw spelersagentschap op wilden zetten. Na de ontmaskering merkten alle opgevoerde managers, makelaars en overige betrokkenen op dat hun uitlatingen niet serieus genomen moesten worden. Ze wilden weten wat voor vlees ze in de kuip hadden en zouden daarbij hebben geprovoceerd.

Reactie

De vereniging van Engelse voetbaltrainers (LMA) heeft woensdag uitgehaald naar de omroep BBC. Het programma Panorama zond dinsdag een reportage uit waaruit bleek dat veel trainers smeergeld zouden ontvangen voor het regelen van transfers.

"Als organisatie van voetbaltrainers zijn we erg teleurgesteld over de reportage", aldus een woordvoerder van de LMA. "Er wordt geen enkel bewijs geleverd voor wanpraktijken." De LMA heeft aangekondigd schadeclaims in te dienen.

De Engelse voetbalbond FA neemt de zaak serieus en heeft de BBC inmiddels gevraagd het beeldmateriaal af te staan.