AMSTERDAM - De wereldkampioenschappen wielrennen in het Oostenrijkse Salzburg gaan woensdag om 12.00 uur van start met een individuele tijdrit over 26 kilometer voor vrouwen. Ook de (mannelijke) beloften beginnen woensdag met een tijdrit. Zij moeten 39 kilometer afleggen. De professionals komen donderdag voor het eerst in actie.

De profs beginnen met een rit tegen de klok over bijna 51 kilometer. Stef Clement en Joost Posthuma vertegenwoordigen Nederland. Posthuma liet in de Tour de France zien een echte specialist te zijn. In Frankrijk eindigde de renner van Rabobank als achtste en twaalfde in de twee grote tijdritten. Clement werd dit jaar Nederlands kampioen op het onderdeel. De Australiër Michael Rogers is titelverdediger in Salzburg. Hij werd de afgelopen drie jaar wereldkampioen tijdrijden.

Voor de beloften en vrouwen staat zaterdag de wegwedstrijd op het programma. De beloften rijden acht rondjes van 22,2 kilometer over het heuvelachtige parcours. De vrouwen rijden twee ronden minder.

Zondag wordt de titelstrijd afgesloten met de wegwedstrijd voor professionals. Na twaalf ronden (265 kilometer) is bekend wie de opvolger wordt van Tom Boonen. Het kan goed zijn dat de Belg zichzelf opvolgt, want het parcours lijkt op zijn lijf geschreven.

Equipe

De Nederlandse equipe wordt gevormd door Michael Boogerd, Jan Boven, Bram de Groot, Max van Heeswijk, Karsten Kroon, Gerben Löwik, Bram Tankink, Joost Posthuma en Maarten Tjallingii. Boogerd is de kopman binnen het team van bondscoach Egon van Kessel.