PERTH - De rustige en positieve sfeer in en rond de Nederlandse hockeysters bij het wereldkampioenschap is vrijdagavond in Perth wreed verstoord. Enkele uren na de vierde groepszege op Ierland (6-0) moest bondscoach Marc Lammers bij toernooidirecteur Janet Ellis op het matje komen.

De inventieve Brabander kreeg van de Canadese te horen dat hij niet langer gebruik mag maken van oordopjes tijdens de wedstrijd. Daarmee gaf hij informatie door aan zes speelsters die bij de uitvoering van de aanvallende en verdedigende strafcorner van Nederland zijn betrokken. Lammers, die de elektronische apparaatjes al maanden in het geheim gebruikt, reageerde furieus.

Met hulp van Koos Formsma, vice-voorzitter van de Nederlandse hockeybond en belast met topsport, diende hij onmiddellijk een schriftelijk protest in tegen de officiële maatregel.

Dat kostte de KNHB een bedrag van 500 euro, dat Formsma voor een deel in Australische dollars even snel van een NOS-verslaggever leende. In het weekeinde valt waarschijnlijk de beslissing over het beroep dat Lammers heeft aangetekend.