ZEIST - De tegenvallende optredens van het Nederlands elftal tegen Luxemburg en Wit-Rusland zijn voor Marco van Basten geen reden om zijn spelersgroep dratisch te veranderen. Afgaande op de voorlopige selectie voor de nakende EK-kwalificatieduels tegen Bulgarije (7 oktober) en Albanië (11 oktober) vertrouwt de bondscoach nog steeds op de spelers met wie hij de route naar de eindronde in Zwitserland en Oostenrijk is begonnen.

De voorlopige lijst van internationals is nagenoeg identiek aan de selectie die begin deze maand de handen vol had aan Luxemburg en Wit-Rusland. Rafael van der Vaart en Theo Janssen ontbreken wegens blessures. Martijn Meerdink moest zoals verwacht plaatsmaken voor de weer fitte Arjen Robben.

Van Basten valt voorlopig niet terug op Mark van Bommel, Roy Makaay, Ruud van Nistelrooij of Clarence Seedorf. Vooral de laatste twee spelers maakten dit seizoen al indruk bij Real Madrid en AC Milan.

Boudewijn Zenden en Edgar Davids krijgen veel speeltijd bij Liverpool en Tottenham Hotspur. Ze hebben Van Basten ook nog niet kunnen overtuigen.

Jeugd

De bondscoach geeft de voorkeur aan enkele jeugdige spelers. Urby Emanuelson, Stijn Schaars en Demy de Zeeuw maken opnieuw deel uit van de voorlopige selectie. Van Basten presenteert zijn definitieve spelersgroep voor de duels met Bulgarije en Albanië op vrijdag 29 september.

Oranje stuit op zaterdag 7 oktober in Sofia op Bulgarije. De ontmoeting met Albanië volgt vier dagen later in de Amsterdam Arena.

Voorlopige selectie Nederland:

Doel: Van der Sar (Manchester United), Timmer (Feyenoord), Stekelenburg (Ajax).

Verdediging: Emanuelson (Ajax), Heitinga (Ajax), De Cler (AZ), Jaliens (AZ), Van Bronckhorst (Barcelona), Ooijer (Blackburn Rovers), Boulahrouz (Chelsea), Mathijsen (Hamburger (SV).

Middenveld: Sneijder (Ajax), Schaars (AZ), De Zeeuw (AZ), De Jong (Hamburger SV), Landzaat (Wigan Athletic).

Aanval: Babel (Ajax), Huntelaar (Ajax), Van Persie (Arsenal), Robben (Chelsea), Kuijt (Liverpool), Vennegoor of Hesselink (Celtic).