RIJSWIJK - Anderlecht staat zeer waarschijnlijk ook nog na de winterstop op het Europese toneel. De Belgen wonnen in de derde ronde van de UEFA Cup met 2-0 bij Girondins Bordeaux. De club kan over veertien dagen in Brussel een afwachtende houding aannemen.

Die geliefde taktiek kon coach Hugo Broos donderdag al in Bordeaux volgen, geholpen door een snelle treffer van Jestrovic. Deze scoorde al na negen minuten. Anderlecht beperkte zich daarna vooral tot secuur verdedigen en tot geduld bewaren.

De Fransen vielen voortdurend aan, maar allengs steeds wanhopiger. In blessuretijd viel de goal aan de andere kant. Niet verdiend, maar wel na een tegenaanval uit het boekje. Invaller Hasi was het laatste station.

Balakov

Club Brugge bracht er voor eigen publiek veel minder van terecht. De 1-0 door Van der Heyden vlak voor rust was allerminst geruststellend. Daarvoor was VfB Stuttgart een te geduchte opponent. De Duitsers kwamen ver in de tweede helft op gelijke hoogte door een fantastische vrije trap van Balakov. Even daarvoor was Maertens uit het veld gestuurd omdat hij Seitz recht voor het doel in de kraag greep. In de laatste minuut bezorgde Kuranyi Stuttgart de verdiende zege.

Lazio Roma

Lazio kwam in Oostenrijk tegen Sturm Graz ook op achterstand (doelpunt Amoah) om pas in de tweede helft orde op zaken te stellen (1-3). Chiesa en Inzaghi (2) waren de trefzekere Italianen. Lazio-coach Mancini kreeg gelijk met zijn opmerking dat Graz heel aardig kan aanvallen, een goed middenveld heeft, maar ook een gammele defensie.

Celtic

Celtic had grote moeite met Celta. Henrik Larsson, wie anders, laat de Schotten met hoop naar Vigo gaan voor de return. Hij kopte, bijna op de doellijn staand, in de 52e minuut raak. Het was de achtste Europa-Cupzege op rij in Glasgow en wellicht eindelijk de voorbode van overwintering. Trainer O'Neill werd in de slotfase naar de tribune verbannen wegens zijn gezeur tegen de leiding.

Betis is nog lang niet klaar met Auxerre. In Sevilla werd het slechts 1-0 door een rake strafschop van Alfonso Pérez binnen tien minuten. Radet had Denilson neergelegd. De Spanjaarden verzuimden vervolgens afstand te nemen. De Fransen bleven daardoor niet alleen dicht bij, maar kwamen een paar keer bijna langszij.

Schalke'04

Schalke 04 ontsnapte in Krakow met een gelijkspel tegen Wisla. De Polen kwamen voor rust op voorsprong. Middenvelder Szymkowiak schoot een vrije trap via Christian Poulsen achter de Duitse doelman Rost, met de Deen Ebbe Sand de uitblinker maar kansloos bij die ene van richting veranderde bal.

Emile Mpenza zorgde negen minuten voor tijd voor de, gezien de de vele kansen, verdiende 1-1. Hij kon niet missen voor een leeg doel nadat sluitpost Hugues, Fransman in Poolse dienst, zich lelijk had vergaloppeerd bij een dieptepass van Poulsen. Bij Schalke speelde Marco van Hoogdalem en Niels Oude Kamphuis de hele wedstrijd.

AEK en Maccabi Haifa, die beide succesjes boekten in de Champions League maar niettemin afvielen voor de tweede ronde, maakten er een bijzondere wedstrijd van. Al was er maar een helft sprake van een wedstrijd. Bij rust leidde de Atheense ploeg, die in de CL-groep met onder meer Real Madrid en AS Roma zes keer gelijkspeelde, al met 4-0.

Voor de openingstreffer van Georgatos kreeg Maccabi, dat in toevluchtsoord Nicosia Manchester United versloeg, een uitgelezen mogelijkheid op 0-1. Ayegbeni mocht een strafschop nemen nadat doelman Chiotis Katan had neergelegd. De Nigeriaan schoot via de handen van de Griekse sluitpost echter tegen de onderkant van de lat. Volgens de arbiter stuitte de bal op de doellijn, niet er voorbij.