DEN HAAG - Met bewondering sloeg Marianne Timmer in Den Haag de verrichtingen van Anni Friesinger gade. "Ze danst over het ijs. Het lijkt wel of ze volledig in trance is. Ze straalt echt kracht uit", zei de tweevoudig olympisch kampioene over haar rivale. Friesinger won op het zware ijs in Den Haag drie wereldbekerwedstrijden en bleef daardoor dit seizoen ongeslagen.

De serie van de 24-jarige Duitse begon vrijdag met de 3000 meter, zaterdag volgde de 5000 meter en zondag kwam er nog even de schaatsmijl (1500 m) bij. In de weken ervoor had ze in Berlijn en Innsbruck iedereen al teruggewezen op de 1500 en 3000 meter. "Ik heb gewoon heel hard getraind en heb weinig tegenslag gehad in de voorbereiding. Technisch gaat het ook beter dan vorig seizoen", zei Friesinger over haar totale overheersing in het vrouwenschaatsen.

Friesinger heeft haar eigen ploeg en vindt daar kennelijk baat bij. Broer Jan legt zich dit seizoen ook helemaal toe op schaatsen en de Rus Joeri Kokhanetz blijkt een prima sparringpartner. Friesinger stapte in juli uit het Duitse leger, nu ze (financieel) goed voor zichzelf kan zorgen. Verder werkte ze hard aan haar ademhalingstechniek, om zo weinig mogelijk last te hebben van haar inspanningsastma. "Ik ben gezond, voel me prettig bij hoe alles momenteel loopt."

Nederlandse concurrentie

Intussen kijkt de Nederlandse concurrentie slechts toe. Niemand maakt zich (nog) zorgen. De eerste 'piek' lag bij de Duitsers al vroeg, omdat ze zich in de wereldbekercyclus moesten plaatsen voor de Olympische Spelen. In Nederlandgebeurt dat tiijdens een kwalificatietoernooi kort voor de kerst in Heerenveen.

"Daar moeten wij er staan", zei Renate Groenewold, die op de vochtige Haagse baan veel problemen met haar longen kende. "Kijk rond in de vrouwenkleedkamer. Daar hoest iedereen tegen elkaar aan. Ik ben blij dat de wereldbekerwedstrijden er even opzitten. Na de vijf kilometer was ik meer dood dan levend. Tijdens de race was ik al aan het hyperventileren."

Slijm

Groenewold, zonder de in het buitenland verblijvende coach Gerard Kemkers, reed vrijdag een zeer aanvaardbare 3000 meter. Zaterdag en zondag kwam ze er onder de moeilijke omstandigheden niet aan te pas. "Ik kon mijn slijm niet kwijt. Die vijf kilometer was behoorlijk schrikken. Je vraagt je af of dit gezond is", meende Groenewold, die zich weer gaat melden bij de longarts.

Tonny de Jong deed wel mee om de (troost)prijzen. Vrijdag derde op de 3000 meter, zaterdag vierde op de 5000 meter, zondag zesde op de 1500 meter. Onder de vertroetelende armen van Ingrid Paul is de Friezin helemaal opgeleefd. "Bij Peter Mueller heb ik het eerste jaar goed gepresteerd. De laatste twee seizoenen ging het een stuk minder, met als dieptepunt vorig jaar. Toen konden we niet meer met elkaar opschieten."

Paul kreeg een ontredderde schaatsster onder haar hoede, die ze opnieuw moest leren schaatsen. "Eerst moest het plezier terugkomen. Dat is er ook weer. Sinds het NK afstanden ben ik qua kracht flink gegroeid. De snelheid waarmee dat gaat, verbaast mij ook."

Na haar zwakke optreden in Innsbruck herstelde Marianne Timmer zich zondag. De vijfde plaats op de mijl was voor haar een teken dat het allemaal wel goed komt in het olympisch jaar. "De 1500 meter is een moeilijke afstand. Zeker als je die de afgelopen drie jaar niet lekker hebt gereden. Ik moet die afstand opnieuw onder de knie zien te krijgen. Nu liep de race alweer een stuk beter", aldus de olympisch kampioene van de mijl.

Timmer gaat nu sprinten. In Salt Lake City en Calgary. Om de snelheid weer in de benen te krijgen. Dan volgt het olympisch kwalificatietoernooi. "Daar moet ik goed zijn en vervolgens moet ik echt pieken in februari." Anni Friesinger zal dat zeker ook doen. Voorlopig ligt ze al een straatlengte voor op iedereen.

/DOSSIERSchaatsen