ARNHEM - Vitesse heeft de kans op een gelijkspel tegen Liverpool donderdagavond laten liggen. Voor een leeg doel nog wel. De nederlaag van 1-0 biedt daarentegen weinig hoop voor de return, over twee weken op Anfield Road.

De derde ronde van het toernooi om de UEFA-beker zal voor Vitesse ongetwijfeld het eindstation zijn. "Daar lijkt het wel op", zei ook coach Snoei. "Laten we hopen op een zeer slechte dag van hun en dat bij ons alles lukt. Wie weet."

Lef

Vitesse toonde zich in een uitverkocht Gelredome niet van zijn slechtste kant. Liverpool leunde achterover, vertrouwde op het surplus aan kwaliteit. Wel vergaten "the Reds" voldoende afstand te nemen.

In de slotfase werd de goede instelling van Vitesse bijna beloond. Sone echter schoot naast voor een leeg doel, nadat Mustapha eerst de paal trof. Daarvoor hadden ook Mustapha, Mbamba en Claessens aardige mogelijkheden gehad.

Snoei

"Met iets meer mazzel spelen we gelijk", zei Snoei. "Natuurlijk had Liverpool daarvoor al verder moeten uitlopen. Maar in ons doel leek Jevric op een gegeven moment alles tegen te houden. Daardoor durfden wij het aan nog meer risico's te nemen. Bijna was dat goed uitgepakt. Daarom overheerst bij ons toch wel een gevoel van tevredenheid."

Afwachten

Liverpool deed weinig meer dan wachten op de fouten van de tegenstander. Waarschijnlijk realiseerden de Engelsen zich al bij voorbaat dat te veel extra inspanningen tegen de Nederlandse middenmoter verspilde energie waren. Zondag immers wacht Manchester United. "Hopelijk gaat dat zware programma over twee weken meespelen", zei Snoei.

Owen

De misser bij Vitesse kwam na bijna een half uur. Fränkel, vorig seizoen nog De Graafschap, ging aan de wandel en verspeelde de bal. Via Smicer en Baros werd Owen gelanceerd. Het Engelse wonderkind had geen moeite van dicht bij Jevric het nakijken te geven. Dat was nu juist het verschil, oordeelde Snoei.

"In zo'n situatie schakelen ze ongelooflijk snel over. Wij zijn de bal amper kwijt of zij staan al voor onze doelman. Wel heel knap natuurlijk en typerend voor een topclub. Wij profiteerden niet, toen zij ook die fouten maakten."

Tegen de huizenhoge favoriet zaten de Arnhemmers daardoor al snel in moeilijke positie. Tegen het superieure middenveld van Liverpool zat een gedegen opbouw er niet in. Via de 'lange bal' werd geprobeerd de spitsen Amoah en Mbamba, de vervanger Peeters, te bereiken.

Het was vergeefse moeite. In het centrum heersten Hyypiä en Henchoz. "Inderdaad niet zo slim", zei Snoei. "Hoge ballen geven waar zij twee gebouwen hebben staan." Op de flanken kwam Vitesse ook weinig 'los', al had bijvoorbeeld aan de rechterkant Mustapha wel zijn momenten.

Het meedoen van Henchoz aan Engelse zijde was opvallend. Pas afgelopen maandag maakte de Zwitser zijn rentree in het tweede team, na maandenlang geblesseerd te zijn geweest. De fouten achterin bij de laatste competitiewedstrijden hadden coach Houllier kennelijk toch verontrust.

Ondanks tegenvallende prestaties in de afgelopen weken kreeg oud-Feyenoorder Dudek in het doel wel het vertrouwen. Houllier kon zich de teleurstelling bij nummer twee, de talentvolle Chris Kirkland, voorstellen. "Tegen hem heb ik gezegd: Als jouw tijd straks komt, hoop je dat ik net zo veel vertrouwen in je stel als ik nu doe in Jerzy."

Dat er voor Vitesse sprake is van een welhaast kansloze missie kon de spelers van Snoei nauwelijks kwalijk worden genomen. De tegenstander, die in de jaren zeven en tachtig (tot het Heizeldrama) het internationale spel op Europese grond grotendeels beheerste, is simpelweg een maatje te groot.

Onder de Fransman Houllier is Liverpool bovendien op weg zijn wereldwijde faam van weleer te heroveren. In 2001 won de club (nog met de Nederlandse doelman Westerveld) de UEFA-beker, ten koste van het Spaanse Alaves. In dezelfde jaargang werden ook nog eens de FA- en League Cup binnengehaald, werd de internationale Super Cup gewonnen en toonde de club zich de sterkste in de strijd om het Charity Shield.

Sinds die tijd is Liverpool eigenlijk alleen maar sterker geworden en kan het in eigen land serieus de strijd aan met de grootheden Manchester United en Arsenal. Ondanks meer dan aardige resultaten in de voorgaande ronden tegen Rapid Boekarest en Werder Bremen heeft Vitesse de laatste maanden alleen maar stappen terug gedaan. Zie het vertrek van een viertal grotere namen. Het maakte de strijd in het volle Gelredome (27.000 toeschouwers) er slechts ongelijker op.