KERKRADE - Trainer Henk ten Cate roept het bijna elke dag. Je bent pas beter dan de tegenstander wanneer je minimaal net zoveel arbeid levert. De oefenmeester constateerde zondag op bezoek bij Roda JC opnieuw dat zijn boodschap voorlopig aan dovemansoren is gericht. Een lamlendig Ajax liet zich gewillig naar de eerste nederlaag (2-0) van de competitie spelen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was niet voor de eerste keer dat Ajax dit seizoen ten onder ging aan gebrek aan bezieling en concentratie. De Amsterdammers maken er gewoonte van om een kwalitatief mindere tegenstander het gevoel te geven dat een nederlaag best valt te voorkomen.

Ajax danste tijdens de thuiswedstrijd tegen het povere FC Kopenhagen een helft lang sierlijk richting de miljoenen van de Champions League. De Amsterdammers keken woensdag in een Noors hotel lijdzaam toe hoe niet zij maar de hardwerkende Denen op het allerhoogste Europese podium tegen Benfica acteerden.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, liet Ajax voetbaldwerg IK Start een dag later toch gewoon weer tot twee keer toe terug in de wedstrijd komen. In de competitie verslikte de regerend bekerkampioen zich al een keer bijna in NAC. Een ontketende Wesley Sneijder voorkwam toen in de slotfase puntenverlies.

Roger en Gabri

Tijdens de uitwedstrijd bij Roda JC stonden de twee Spanjaarden in Amsterdamse dienst symbool voor het grootste probleem dit seizoen. Roger en Gabri kunnen meer dan uitstekend voetballen. Ze moeten echter nog leren dat je zelfs in de eredivisie niet zo maar een overwinning cadeau krijgt.

Roger en Gabri verloren zo'n beetje elk duel op het middenveld. Aanvoerder Jaap Stam ergerde zich zichtbaar mateloos aan gebrek aan beleving bij het talentvolle duo. De stoere verdediger pakte alweer zijn derde gele kaart in vier competitiewedstrijden.

Kansloze nederlaag

Niet alleen Gabri en Roger hadden schuld aan de kansloze nederlaag. De defensie van Ajax ging bij beide treffers van Roda JC opzichtig in de fout. De Limburgse doelpunten werden geboren uit vrije trappen. In de negende minuut stond Davy de Fauw vrij voor doelman Maarten Stekelenburg. Ook Andres Oper profiteerde in de 65e minuut van een enorme dekkingsfout.

Ajax kwam in de hele wedstrijd tot geen enkele uitgespeelde aanval. Wesley Sneijder was het dichtst bij een doelpunt. Hij schoot in de 39e minuut vanaf grote afstand op de paal. Het was de eerste doelpoging van de Amsterdammers.

De teleurgestelde trainer Ten Cate dirigeerde Roger en Gabri vervroegd naar de kleedkamer. Hij bracht in de slotfase met Kenneth Perez ook nog een extra aanvaller in het veld. Het drietal wissels bracht geen verandering in het spelbeeld.

Tevreden

Trainers Huub Stevens en Raymond Atteveld keken tevreden toe hoe de spelers van Roda JC bijna elk persoonlijk duel winnend afsloten.

Het fanatieke duo besefte ook als voetballer al dat je soms heel veel strijd moet leveren. Henk ten Cate kent ook de noodzaak van een goede arbeidsethos. In tegenstelling tot zijn beide collega's van Roda JC moet hij dat nog wel even aan zijn spelers overbrengen.

Terechte nederlaag

"We hebben verdiend verloren", analyseerde trainer Henk ten Cate zondagmiddag na afloop van de nederlaag. "We hebben ons op alle fronten laten aftroeven. We leverden geen strijd en kregen nauwelijks kansen. We moesten het hebben van een paar afstandsschoten. Dan moet je een beetje geluk hebben. Maar geluk moet je ook afdwingen. Dat hebben we niet gedaan. We verdienden hier helemaal niets. We hebben lijdzaam toe staan kijken hoe we naar een nederlaag werden gespeeld. Dat is een kwalijke zaak."

De winnende trainer Huub Stevens constateerde eveneens dat zijn ploeg veel meer strijd leverde. "We hebben voor dit resultaat gevochten. We hebben er alles aan gedaan. Ik moet mijn spelers een enorm compliment maken."