EINDHOVEN - In een meeslepende topper heeft PSV zondagmiddag met 2-1 gewonnen van Feyenoord. Door dat resultaat begint de seizoensstart van Feyenoord desastreuze vormen aan te nemen. Na vier duels heeft de ploeg van Erwin Koeman pas vier punten. PSV stijgt door het resultaat weer richting de top van de eredivisie, al had de eindstand tussen PSV en Feyenoord ook anders kunnen uitvallen.


Kluivert maakte in de tweede helft zijn rentree op de Nederlandse velden

Pas in de tweede helft verdiende de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord het predicaat 'topper' enigszins. Niet dat het spel van beide ploegen in die fase hoogstaand was - daarvoor ging er aan beide kanten te veel mis - maar er gebeurde van alles. Feyenoord ging op zoek naar de gelijkmaker en PSV was voortdurend gevaarlijk in de counter.

Overigens zag het er in de eerste helft lang niet naar uit dat de Rotterdammers nog een rol van betekenis zouden gaan spelen in het Philips-stadion. De manier waarop Feyenoord zich in Eindhoven aanvankelijk manifesteerde, beloofde niet veel goeds voor de rest van het duel. PSV liep simpel uit naar een riante 2-0-voorsprong.

Veerkracht

Een laat doelpunt van De Guzman - 2-1 in de 45e minuut - bracht onvermoede krachten bij Feyenoord naar boven. Met de veerkracht zit het bij Feyenoord dus wel goed, ook donderdag vocht de ploeg van Erwin Koeman zich knap terug in de wedstrijd in de wedstrijd om de UEFA-beker tegen Lokomotiv Sofia. Na een 2-0-achterstand werd het toen nog 2-2.

Die vechtlust en veerkracht was in Eindhoven uiteindelijk niet genoeg. In de competitie is de club daardoor inmiddels nog slechts een middenmoter, met vier punten uit evenveel duels. Ook intern is het mis in Rotterdam. Een spandoek met daarop levensgroot 'Van den Herik rot op' vertelde veel over de gemoedstoestand van de supporters.

Krachtsverhouding

In de eerste helft bleek de krachtsverhouding tussen PSV en Feyenoord nog immens. PSV heeft geen ingespeeld elftal, maar beschikt daarentegen over bovengemiddelde voetballers. Bij de Rotterdammers is het inmiddels middelmaat troef. Het is veelzeggend dat Theo Lucius, waterdrager en nooit vaste basisspeler bij PSV, er is gepromoveerd tot aanvoerder.

Farfan zette de Eindhovenaren al in de achtste minuut op voorsprong. Hij mocht aanleggen voor een vrije trap, zocht in het strafschopgebied een hoofd van een medespeler, maar raakte de bal niet helemaal goed. Doelman Henk Timmer verkeek zich vervolgens op de bal, waardoor PSV op 1-0 kwam. In de 43e minuut ramde Alex de 2-0 achter de keeper, nadat Koné en Kromkamp het voorbereidende werk hadden gedaan.

In de laatste seconde voor rust nam De Guzman de aansluitingstreffer voor zijn rekening. De goal kwam uit de lucht vallen, maar zorgde er wel voor dat de wedstrijd na de pauze nog wat voorstelde en spannend bleef tot in de laatste minuut.

Charisteas

Angelos Charisteas werd al na 21 minuten naar de kant gehaald. Zijn vervanger was Pierre van Hooijdonk. Of de Griekse spits weer last kreeg van zijn liesblessure is niet bekend. Bij PSV bracht Ronald Koeman na 35 minuten Aissati in het veld voor Afellay.

Patrick Kluivert maakte na 72 minuten zijn debuut voor PSV. De aanvaller verving de andere Eindhovenste aanwinst, Tardelli.

Slotfase

Vooral in de slotfase was het druk voor beide doelen. Zowel Feyenoord als PSV claimden een strafschop die de warrig leidende scheidsrechter Pieter Vink niet gaf. Feyenoord dacht in de 88e minuut uit een hoekschop te scoren, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege het hinderen van doelman Gomes. Onterecht. De keeper struikelde over de benen van zijn ploeggenoot Carlos Salcido.

PSV bleef daardoor overeind, maar had het duel al veel eerder moeten beslissen. In de counter was de ploeg vaak levensgevaarlijk.

De getructe Koné deed zondagmiddag prachtige dingen, maar slaagde er maar niet in het beslissende doelpunt of voorzet te geven, waardoor Feyenoord tot het laatst mocht hopen op een puntje, dat het uiteindelijk niet kreeg.

Onnodig

PSV-trainer Ronald Koeman keek na de topper met gemengde gevoelens terug op het duel. "De eerste helft was goed en we maken twee terechte doelpunten. We speelden goed en de jongens voorin waren heel erg dreigend. Dat beeld veranderde echter tien seconden voor de pauze toen Feyenoord de 2-1 maakte."

De jongste Koeman: "Feyenoord heeft vaker aangetoond dat ze terug kunnen vechten in wedstrijden. Maar ik denk dat wij het onszelf onnodig moeilijk hebben gemaakt. Koné speelde een fantastische wedstrijd en ik heb erg van hem genoten. Maar het overzicht en de laatste pass ontbraken er bij hem aan. Rendement is ook belangrijk in het voetbal. Hij moet leren op de juiste momenten de juiste beslissingen te nemen."

Niet dood

Trainer Erwin Koeman wanhoopt nog niet. Hij putte moed uit de tweede helft, waarin de Rotterdammers veerkracht toonden: "We zijn niet dood, maar leven. We zitten in een moeilijke fase. Dat weten we en daar moeten we oplossingen voor vinden."

Volgens Koeman ligt daarin een belangrijke taak voor hemzelf. "Ik moet deze groep het vertrouwen geven. Er is op dit moment te weinig stabiliteit in het team. Daar moeten we hard aan werken. In de tweede helft hadden we nog wel een gelijkspel verdiend, vond ik. Het werd in ieder geval een echte wedstrijd, waarin we kansen hebben gekregen."

Cruciale fouten

Voor Feyenoord-aanvoerder Theo Lucius was het duel met PSV bijzonder. De middenvelder speelde jarenlang in dienst van de Eindhovense ploeg, maar verruilde afgelopen zomer de ene topclub voor de andere.

"Wij maakten cruciale fouten", aldus Lucius in een bondige samenvatting. "In de eerste helft was PSV de betere ploeg, maar na de pauze waren we zeker niet minder", aldus de Brabander.

"We hebben het in de rust een beetje omgezet en zijn meer druk naar voren gaan geven. Dat we op slag van rust 2-1 maakten, was natuurlijk ook een mooi moment. We hadden op 2-2 moeten komen in de slotfase, maar een terecht doelpunt werd afgekeurd. Ik kan daar beter niet te veel over zeggen. De beelden spreken voor zich."