PARIJS - De Nederlandse judoka's zijn bij de wereldtitelstrijd voor landenteams in de kortst mogelijke route uitgeschakeld. De openingswedstrijd tegen de Russen ging zondag in Parijs verloren. Daarna ging de formatie van bondscoach Maarten Arens in de herkansing onderuit tegen Brazilië.

Positieve aanknopingspunten waren er desondanks wel voor Oranje, dat na de successen van 2005 in Egypte een wat moeilijk jaar beleeft. Tegen beide toplanden werd slechtst met minimaal verschil verloren. Belangrijkste pluspunt was dat Elco van der Geest naar tevredenheid zijn rentree maakte in de klasse tot 100 kg.

De jongste van de twee judoënde broers van Kenamju was sinds de wereldtitelstrijd in Caïro, een jaar geleden, niet meer in actie gekomen. Hij scheurde in Egypte de kruisband van zijn linkerknie af, zijn zoveelste zware blessure. In Parijs verloor Van der Geest dit weekeinde weliswaar twee keer, maar beide keren stond hij er tot in de laatste fase goed voor. Waarschijnlijk brak hooguit een gebrek aan ritme de Europees kampioen van 2002 op.

Arens kon ook niet beschikken over de toppers Mark Huizinga en Guillaume Elmont, een van de wereldkampioenen van 2005. Dennis van der Geest, die sinds het WK ook niet veel wedstrijden afwerkte, was er wel bij. Hij verloor van een Rus en won van een Braziliaan.

Nederland verscheen verder op de mat met Dex Elmont (-66), Henri Schoeman (-73), Tijke van de Loo (-81) en Henk Grol (-90). Bij de lichtgewichten wisselden Jeroen Mooren en Ruben Houkes elkaar af.