ZAANDAM - Lornah Kiplagat heeft zondag de 22e Dam tot Damloop gewonnen in een wereldrecord. De 32-jarige Nederlandse atlete liep een officieuze tijd van 50.50 minuten over de 10 Engelse mijlen tussen het centrum van Amsterdam en Zaandam. Daarmee was ze enkele seconden sneller dan haar vorige recordtijd van 50.54 uit 2002.


Foto: Peter Pasman | Ongeveer 30.000 hardlopers gingen zondag van start

Kiplagat verdiende 25.000 euro met de recordtijd. Bovendien ontving ze een extra bonus van 5000 euro omdat ze als eerste de finish in de Peperstraat van Zaandam bereikte. De Keniaanse hardloper Francis Kibiwott, die 5.46 minuten later was begonnen aan de wedstrijd, won de mannenrace in een officieuze tijd van 45.29.

Kiplagat was onnavolgbaar in het grootste hardloopfeest van Nederland. De in Kenia geboren atlete eindigde met een voorsprong van een dikke minuut op de nummer twee, Jelena Prokopcuka uit Letland. De winnares van de marathon van New York van vorig jaar kwam in 51.57 over de meet.

Eigen oefening

"Ik liep helemaal mijn eigen oefening", zei Kiplagat aan de finish. "Ik kreeg heel veel steun van het publiek. Ze zongen liedjes en riepen mijn naam. Het deed me goed dat zoveel mensen me kennen. Ik voel me echt een Nederlandse".


Foto: Peter Pasman | Deelnemers in Zaandam

De slotkilometer in de Peperstraat van Zaandam was heel spannend. Kiplagat had nog maar een heel kleine voorsprong op de twee koplopers bij de mannen en moest tot het uiterste gaan om als eerste het lint te passeren.

Kibiwott zag de aantrekkelijke winstpremie letterlijk voor zijn neus aan zich voorbijgaan. Hij moest zich troosten met de winstbokaal bij de mannen. Zijn tweede overigens, want hij won de Dam tot Damloop ook al in 2003. Hij versloeg zondag met een vlijmscherpe eindsprint de Tanzaniaanse favoriet Fabiano Joseph.

Beste Nederlander op zeer gepaste afstand was Michel Butter op een vijftiende plaats in 49.10. Ongeveer 30.000 hardlopers gingen zondag van start in de Dam tot Damloop.