PHILLIP ISLAND/ERNéE - De Spaanse motorcoureur Alvaro Bautista heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan de wereldtitel in de 125cc veroverd. De Aprilia-rijder deed dat op het circuit van Phillip Island in stijl, hij won de Grote Prijs van Australië. Melandri won in de MotoGP-klasse.

Bautista wist vooraf dat de wereldtitel binnen zou zijn als hij de Fin Mika Kallio achter zich zou houden. Kallio finishte zondag als tweede. In de MotoGP-klasse won de Italiaan Marco Melandri (Honda), terwijl de Spanjaard Jorge Lorenzo (Aprilia) de snelste was in de 250cc.

Melandri

Door zijn overwinning op het regenachtige circuit behoudt Melandri een kleine kans op de wereldtitel in de koningsklasse. Met nog drie races te gaan staat de Amerikaan Nicky Hayden (Honda) aan kop met 225 punten. Hayden finishte zondag als vijfde. De Italiaan Valentino Rossi is zijn voornaamste belager. De Yamaha-coureur staat op 21 punten achterstand. Rossi werd zondag derde, na een spectaculaire inhaalmanoeuvre in de laatste meters.

Grote stap

Melandri won op Phillip Island 14 punten op Hayden en moet er nu nog 32 goedmaken. "Dit was een grote stap", vond Melandri. "Voor deze race leek voor mij de strijd om de titel voorbij. Nu staat de deur weer op een kier."

In de 125cc is de strijd vroegtijdig beslist, tot opluchting van Bautista. "Geweldig om al kampioen te zijn terwijl er nog een paar races volgen." De 21-jarige Spanjaard won zondag zijn zevende GP van dit jaar. De Nederlander Joey Litjens bekeek zijn triomf op afstand. De pas 16-jarige Honda-coureur uit America moest de race al snel staken. Hij startte als 26e en werd in de tweede bocht aangereden. Litjens vloog van zijn motor en buitelde in het gras een aantal keren om zijn as. Hij bleef vrijwel ongedeerd.

Zeevissen

Litjens besloot maar even een dagje rust te nemen. "De tweede dag na zo'n klapper ben je vaak heel stijf", zei hij. "Om van de schrik te bekomen, ga ik morgen maar even een dagje zeevissen. Dinsdag vliegen we naar Tokio, vrijdag stap ik weer op de motor."

In de kwartliterklasse liet de Italiaan Andrea Dovizioso de Spaanse dagwinnaar Lorenzo verder uitlopen in het klassement. Lorenzo kwam met zijn overwinning op 249 WK-punten, Dovioso staat tweede met 225. Hij beëindigde zondag in Australië de race als vierde.

Pourcel

De Franse motorcrosser Cristophe Pourcel heeft zondag de wereldtitel in de MX2-klasse veroverd. De Kawasaki-rijder moest weliswaar toestaan dat zijn Italiaanse concurrent Antonio Cairoli de laatste GP (Frankrijk) won, maar zijn derde plaats in de GP was voldoende om zich Cairoli van het lijf te houden.