MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach hun sportieve plicht gedaan. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland in het duel om de zevende plaats met 3-0.

De treffers kwamen op naam van Roderick Weusthof (twee) en Taeke Taekema. De laatste bracht zijn WK-totaal op elf. Daarmee is hij de topscorer van het toernooi.

Ronald Brouwer ontbrak zaterdag bij Oranje. De nieuwe aanvaller van Bloemendaal had toestemming gekregen van de teamleiding om zijn vrouw in Den Haag bij te staan in de laatste dagen van haar zwangerschap.

Met de afsluitende overwinning nam de Nederlandse ploeg een beetje revanche op zichzelf. De spelers lieten vrijdag elkaar en bondscoach Roelant Oltmans opzichtig vallen in de eerste plaatsingswedstrijd tegen Pakistan (2-3). In het laatste WK-duel met Nieuw-Zeeland, de nummer negen van de wereldranglijst, toonde Oranje wel een goede inzet en teamgeest.

Optimistisch

"Deze wedstrijd toonde voor mij aan dat we in balbezit nog steeds tot de beste teams van de wereld behoren", liet Oltmans opvallend optimistisch weten. "Ik vind ook niet dat we alles nu ineens op zijn kop moeten zetten, omdat we bij dit WK onze doelstellingen niet hebben gehaald. We moeten doorgaan op de koers die we begin dit jaar hebben uitgezet. We hebben geen structureel probleem, dit WK is een incident geweest."

Oltmans, die eind oktober dezelfde ploeg weer bij elkaar wil roepen voor het nieuwe programma van Oranje, kreeg zaterdag bijval van zijn sterspeler Teun de Nooijer. "De lijn die we volgen, is goed. Daarvan ben ik 100 procent overtuigd. We hebben afgelopen zomer niet voor niets drie grote toernooien gewonnen. Dit WK mocht het echter niet zo zijn. Het zou me heel erg verrassen als het meer dan een incident blijkt te zijn."

Nederland evenaarde niettemin bij het WK de slechte prestatie uit 1986 toen Oranje eveneens niet hoger reikte dan de zevende plaats. Daarna waren er voor de mannenploeg steeds WK-medailles: twee keer goud (1990 en 1998), een keer zilver (1994) en een keer brons (2002).