MONTE CARLO - Het jaarlijkse gala van de IAAF is zondagavond in Monte Carlo overschaduwd door een dopinggeval. Enkele uren voor aanvang werd bekend dat hoogspringer Javier Sotomayor tijdens een trainingskamp in juli op Tenerife betrapt is op het gebruik van nandrolon.

Toch deed de 34-jarige Cubaan enkele weken later mee aan het WK in Edmonton, waar hij vierde werd. Hij vroeg contraexpertise aan, die vorige week eveneens positief uitviel. Bij die analyse werd 4,3 nanogram gemeten waar 2,0 de richtwaarde is.

De internationale atletiekfederatie heeft de dopingzaak later officieel bevestigd. De Cubaanse bond eist ondertussen een nieuwe test, omdat er onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden tijdens de contraexpertise.

Sotomayor beëindigde zijn carrière in oktober, een dag voor zijn e verjaardag. Hij deed aan zes WK's mee en veroverde tweede keer de titel, in 1993 en 1997. Daarnaast werd hij vier keer indoorwereldkampioen. In Barcelona 1992 werd hij olympisch kampioen, in Sydney 2000 pakte hij zilver. Sinds 27 juli 1997 (Salamanca) bezit hij het wereldrecord met 2 meter 45.

In 1999 werden tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Winnipeg sporen van cocaïne gevonden in zijn urine. De atleet werd voor twee jaar geschorst, maar kreeg gratie in de aanloop naar de Spelen in Sydney.