RIVAS VACIAMADRID - Aleksandr Vinokoerov heeft de eindzege in de Ronde van Spanje veiliggesteld. De Kazak zegevierde zaterdag in de individuele tijdrit over 27,5 kilometer en breidde zodoende de voorsprong op zijn Spaanse concurrent Alejandro Valverde, die op negentien seconden als derde eindigde, uit naar ruim een minuut.

De Ronde van Spanje eindigt zondag met etappe over 150 kilometer, met start en finish in Madrid. De verwachting is dat zich in de hoofdstad geen sensationale ontwikkelingen zullen voordoen. Voor Vinokoerov zou het zijn eerste eindzege in één van de grote rondes betekenen.

In de rit tussen Rivas Futura en Rivas Vaciamadrid ging Vinokoerov op zijn 33e verjaardag met overleg van start. In de loop van de koers zette hij aan voor een beslissende versnelling, waarop de concurrenten geen antwoord hadden. De Spanjaard Samuel Sanchez bleef, met een verschil van zes seconden aan de meet, nog het dichtst in de buurt.

Tevreden

De Kazak was zaterdag tevreden met de wijze waarop hij zijn rit had ingedeeld. "Ik ben rustig van start gegaan. Halverwege kreeg ik de indruk dat ik deze etappe kon winnen. Toen ben ik gaan aanzetten. Een mooier cadeau had ik mezelf op mijn verjaardag niet kunnen geven."

Hij keek terug op een zware week. "Het was zeker moeilijk om zo ver te komen. In de loop van de week kreeg ik echter aardig controle over de wedstrijd. Mijn prestaties wezen dat ook uit. Dat gaf me vertrouwen."

Motivatie

Een zege in Madrid maakt het seizoen voor de Kazak nog niet af. "Ik heb nog twee belangrijke doelen. Bij de wereldtitelstrijd in Salzburg wil ik hoog eindigen in de tijdrit en de wegwedstrijd. Het is niet gemakkelijk de inspanningen van de Vuelta in enkele dagen te verwerken. Fysiek mag het dan moeilijk worden, mijn motivatie is enorm."

Tour

Vinokoerov zei dat hij de zege in de Vuelta vooral ook mentaal nodig had. Hij mocht eerder dit seizoen niet starten in de Ronde van Frankrijk, omdat een aantal van zijn ploeggenoten wegens vermeende betrokkenheid bij een dopingschandaal al bij voorbaat uit koers was genomen. "Het blijft een raadsel hoe het zo ver heeft kunnen komen. Twee van mijn beschuldigde ploegmaats zijn kort later al weer vrijgepleit. We hadden moet starten."

Hij zei in 2007 in Parijs op het podium te willen eindigen. "Lance Armstrong heeft de Tour ook op latere leeftijd gewonnen, dus waarom ik niet. In Madrid hoop ik het eerste deel van mijn revanche te krijgen, volgend jaar in Frankrijk moet deel twee komen. Ik heb er inmiddels weer alle vertrouwen in."