MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers snakken bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach naar huis. Oranje kan zelfs in het bijprogramma geen succes meer behalen. Vrijdag ging de eerste plaatsingswedstrijd tegen Pakistan moedeloos verloren: 2-3.

"De spelers waren inderdaad liever woensdag na het missen van de halve finales meteen naar huis gegaan", erkende bondscoach Roelant Oltmans. "Het is ook heel moeilijk om je op te laden voor wedstrijden om de vijfde plaats terwijl je als titelkandidaat aan het toernooi bent begonnen. We moeten er samen het beste van maken, maar dat valt niet mee zoals iedereen heeft kunnen zien."

Oltmans: "De eerste helft was echt heel erg bedroevend van onze kant. In de rust ben ik boos geworden. Zo kon het echt niet. Daarna ging het beter, maar lieten we te veel kansen liggen. We liepen in deze wedstrijd opnieuw achter onszelf en de feiten aan, zoals het hele WK. Het is ons toernooi gewoon niet."

Voorsprong

Kort na de rust kwam de Aziatische ploeg zelfs op een spectaculaire voorsprong van 3-0. Dankzij treffers van Rob Reckers en topscorer Taeke Taekema, zijn tiende WK-doelpunt uit een strafcorner, vocht het zwakke Oranje nog wel een beetje terug.

Ondanks voldoende kansen aan beide kanten bleef het bij 2-3. De wispelturige Taekema liet in de slotfase drie strafcorners onbenut. Tijdens het gewonnen toernooi om de Champions Trophy, eind juli in Spanje, was Oranje nog drie klassen beter dan Pakistan (9-2).

"Nee, ik voelde me in de eerste helft niet in de steek gelaten door mijn spelers", gaf Oltmans te kennen. "Dat gaat me echt te ver. Maar ik was wel kwaad over de manier waarop we speelden. Dat had niets met hockey te maken."

Delmee

Recordinternational Jeroen Delmee speelde vrijdag voor de 350e keer in Oranje. Nederland sluit zaterdag het mislukte WK af met het duel om de zevende plaats tegen Nieuw-Zeeland, dat vrijdag met 3-4 verloor van Engeland.

"Dat is tamelijk dramatisch voor een ploeg die als favoriet aan het WK begon", verzuchtte de scheidende bondspreses André Bolhuis, die op 13 oktober officieel terugtreedt. "Ik word hier niet vrolijk van. Sterker nog, het maakt me heel verdrietig. Of er iets moet veranderen bij Oranje? Dat lijkt me wel, maar gelukkig ga ik daar niet meer over. Anders had ik het misschien al lang gedaan."