NEW YORK - De naam van Tyler Hamilton is nu ook opgedoken in de Spaanse dopingaffaire, bekend door het onderzoek 'Operacion Puerto'. De Amerikaanse wielrenner zit, na te zijn betrapt in de Vuelta van 2004, een schorsing van twee jaar uit wegens bloeddoping. Die eindigt op 22 september.

De Amerikaanse wielerbond liet via zijn website weten het Spaanse dossier Hamilton te hebben gekregen van de mondiale federatie UCI met het verzoek disciplinaire maatregelen te nemen. Woordvoerder Steve Johnson zei dat USA Cycling de zaak volgens de regels heeft doorgespeeld naar het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Hamilton, olympisch kampioen tijdrijden, was niet geselecteerd voor het WK op de weg in Salzburg.

Operatie Puerto heeft tot dusver een hele reeks wielrenners van de fiets geduwd, onder wie toppers als Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Ivan Basso en Francisco Mancebo. Negen van de 58 betrokkenen werden aan de vooravond van de Tour de France van de deelnemerslijst gehaald.

Saiz

De zaak kwam in mei aan het rollen met de aanhouding van ploegleider Manolo Saiz, die dopingpreparaten zou hebben gekocht, en de Madrileense sportarts Eufemiano Fuentes. Deze wordt ervan verdacht een heel dopingnetwerk te hebben geweven met als specialisme bloedtransfusies.

Hamilton, die in april vorig jaar uit het peloton werd verbannen ondanks zijn gang naar het Hof van Arbitrage in Lausanne, heeft altijd volgehouden dat hij Fuentes niet kende. De Spaanse autoriteiten zeggen voldoende bewijzen te hebben voor de betrokkenheid van de Amerikaan, die in het verleden reed voor Phonak, CSC en US Postal.

Ze beweren zelfs dat hij een van de belangrijkste klanten was van Fuentes. Hamilton zou hem voor verleende diensten meer dan 30.000 euro hebben betaald.