LISSABON - Voor Heerenveen mag er in de eerste ronde van de UEFA-Cup niets meer fout gaan. De Friezen begonnen donderdag in Lissabon dankzij twee rake vrije trappen van Alves en een intikker van Nilsson met een ruime overwinning bij Vitoria Setubal: 0-3.

Over twee weken mag de ploeg van trainer Gertjan Verbeek plaatsing voor de groepsfase niet meer ontgaan.

Het decor in Lissabon was te mooi voor de wedstrijd. In het prachtige stadion José Alvalade XXI, waar het Nederlands elftal tijdens Euro 2004 in de halve finales verloor van Portugal, mochten Vitoria Setubal en Heerenveen voor de gelegenheid aantreden. Het eigen stadion van Setubal schiet facilitair te kort voor Europees voetbal.

Treurig

Het stadion in de hoofdstad was fraai, de ambiance treurig. Voor slechts een paar duizend toeschouwers (capaciteit ruim 50.000) bood José Alvalade een desolate aanblik. De 3027 mensen die de moeite hadden genomen naar Lissabon te komen, werden bovendien niet echt verwend.

Vitoria, dat in de competitie in twee wedstrijden nog niet won, bleek een matige ploeg. De kopkracht, vooraf al gesignaleerd door Heerenveen, was inderdaad aanwezig. Vlak voor rust kopte verdediger Auri knalhard tegen de paal van het Heerenveense doel. Aan de andere kant waren Alves en Pranjic dichtbij succes. Daarmee waren de hoogtepunten van de eerste helft genoemd.

Alves

De aanvallende basisformaties -beide teams speelden het 4-3-3-systeem- waren allerminst een garantie voor aantrekkelijk spel. Heerenveen kwam pas los toen de ploeg op voorsprong kwam. Dat gebeurde na een uur, vanuit het niets. De Braziliaan Alves (25) knalde van grote afstand raak uit een variant op een vrije trap.

Nadat hij luttele minuten later de lat had geraakt, scoorde de vleugelaanvaller vlak daarop weer uit een vlammende vrije trap. Dat terwijl specialist Ugur Yildirim vanaf de bank werkloos toekeek. Hij mocht Alves wel aflossen, maar slechts met nog een paar minuten te gaan.

De Portugezen boden nauwelijks krachtig verzet, het was dan ook geen verrassing dat Heerenveen het verschil nog vergrootte. Nilsson profiteerde van verwarring in de defensie en tikte in blessuretijd de 0-3 binnen. Voor Vitoria hoeft Heerenveen over twee weken niet meer bang te zijn, een lucratief vervolg van de UEFA-cup is vrijwel zeker.